E-proQure inkoopsoftware afas software logo Purchase to Pay ERP

AFAS zet al haar klanten over naar de cloud

AFAS maakte 2 jaar geleden bekend dat het zou stoppen met ondersteuning van on-premise gebruik van haar software. Inmiddels zijn volgens AFAS alle klanten van AFAS over en werkt iedereen volledig in de AFAS-cloud. Hierdoor kan een betere dienstverlening worden geboden en kunnen updates sneller worden uitgerold.

Performance en stabiliteit

Het bieden van betere dienstverlening was de belangrijkste reden om te stoppen. Met name in kleinere organisaties is er beperkte capaciteit aanwezig om te zorgen dat de systemen up-to-date zijn en goed presteren op performance en stabiliteit. Doordat de software in de cloud draait zorgt AFAS ervoor dat de software altijd up-to-date is en garandeert de veiligheid en stabiliteit van het platform. Daarbij wordt afgedwongen dat iedereen alleen nog met 2-factorauthenticatie kan inloggen om risico’s ten aanzien van veiligheid verder te beperken.

Voor betere service

Naast performance en stabiliteit hoeven klanten ook zelf geen servers meer te onderhouden en te updaten. Daarbij kunnen zij standaard gebruik maken van automatische koppelingen met de bank, ingebouwde dashboards en het Digipoort certificaat voor communicatie met de Belastingdienst. Zaken die klanten eerst zelf moesten regelen, maar de leverancier kan overnemen.

Verdienmodel door cloud veranderd

Het verdienmodel van softwarebouwers is met de komst van de cloud ingrijpend veranderd. Het abonnementsmodel van de cloud zorgt voor stabielere en op termijn waarschijnlijk hogere inkomsten bij de softwarebedrijven (klanten betalen per maand en zeggen niet zo snel op). Maar de bedrijven raken ook de grote klappers kwijt: contracten waarmee ze in één keer een jaar goed kunnen maken. Belangrijke concurrenten van Afas als SAP, Unit4, Exact en Raet halen nog steeds een substantieel deel van de omzet uit licenties. Door volledig over te stappen op software in de cloud kan Afas zich concentreren op één soort product.  Sommige organisaties durven de overstap uit veiligheidsoverwegingen wellicht niet aan.

Ook past de keuze voor de overstap naar de cloud bij het beleid van AFAS om keuzes te maken. De compromisloze overstap op de cloud is daar een voorbeeld van. Net als dat Afas geen consultancy doet en geen hardware en maatwerk levert.

En what’s Next?

Al sinds 2011 werkt Afas in betrekkelijke stilte aan een nieuw softwareproduct. Het moet de opvolger worden van Profit, een van de meest verkochte erp-pakketten (‘enterpri- se resource planning’). De onderneming heeft 35 ontwikkelaars volledig vrijgemaakt om aan het project, codenaam Next, te werken. De software moet veel gebruiksvriendelijker worden. Het is het grootste project ooit voor Afas. Duidelijk is dat de software straks opgebouwd is uit tal van modules. Traditioneel handmatig programmeren wordt vervangen door modelgedreven ontwikkelen. In de oor-spronkelijke plannen zou Next in 2019 op de markt komen. Naar verwachting wordt dit nu 2021.

Scroll naar boven