Hugging Face AI platform onderzocht door E-proQure

AI-platform Hugging Face haalt $235 miljoen op

Startup AI-platform Hugging Face heeft $235 miljoen opgehaald bij investeerders. Dankzij de steun van techgiganten zoals Google, Amazon, NVidia, IBM, Qualcomm, Intel en Salesforce is de waarde van Hugging Face ingeschat op $4.5 miljard. Ofwel bijna een verdubbeling sinds mei 2022. Het is een duidelijk signaal dat de toekomst van AI nu is en Hugging Face mede vooroploopt bij de ontwikkeling van AI-platforms.

Hugging Face meer dan een opslagplaats voor AI-modellen

Hugging Face biedt een aantal tools voor data science hosting en ontwikkeling, waaronder een GitHub-achtige hub voor AI code-opslagplaatsen, modellen en datasets. Daarnaast biedt het webapps om AI-gestuurde applicaties te demonstreren. Het bedrijf levert ook bibliotheken voor taken zoals datasetverwerking en het evalueren van modellen, plus een enterprise versie van de hub die software-as-a-service en on-premise implementaties ondersteunt.

De betaalde functionaliteit van het bedrijf omvat AutoTrain, dat helpt bij het automatiseren van het trainen van AI-modellen; Inference API, waarmee ontwikkelaars modellen kunnen hosten zonder de onderliggende infrastructuur te beheren; en Infinity, dat is ontworpen om de snelheid te verhogen waarmee een in-productie-model data verwerkt.

AI-platform Hugging Face Open source AI voor iedereen

“AI is de nieuwe manier om alle software te bouwen. Het is de belangrijkste paradigmaverschuiving van het decennium en in vergelijking met de softwareverschuiving zal het groter zijn vanwege nieuwe mogelijkheden en sneller omdat software de weg heeft geplaveid”, aldus mede-oprichter en CEO ClĂ©ment Delangue. “Hugging Face wil het open platform zijn dat deze paradigmaverschuiving mogelijk maakt.”

Hugging Face richt zich niet alleen op het bouwen van hun eigen tools, maar draagt ook bij aan open source projecten. In 2021 lanceerde het bedrijf BigScience, een door vrijwilligers geleid project om een open source taalmodel te produceren dat net zo krachtig is als GPT-3 van OpenAI, maar gratis en open is voor iedereen om te gebruiken. Dit resulteerde in Bloom, een meertalig model dat al meer dan een jaar beschikbaar is om mee te sleutelen op de modelhub van Hugging Face. Bloom is slechts een van de vele open source modellen waaraan Hugging Face ontwikkelingsbronnen heeft bijgedragen.

Samenwerking met grote spelers

Hugging Face werkt samen met grote cloudproviders, waarvan sommige strategische investeerders zijn. Zo werkte Hugging Face onlangs samen met Nvidia om de toegang tot cloud computing te vergroten via het DGX-computerplatform van Nvidia. Het bedrijf heeft een partnerschap met Amazon om zijn producten uit te breiden naar AWS-klanten en gebruik te maken van de aangepaste Trainium-chips van Amazon om de volgende generatie Bloom te trainen. En Hugging Face werkte samen met Microsoft aan Hugging Face Endpoints on Azure, een manier om door Hugging Face ontwikkelde AI-modellen om te zetten in schaalbare productie-oplossingen die worden gehost via Azure.

Met deze nieuwste investering is Hugging Face van plan om “hun ondersteunende inspanningen in veel domeinen te verdubbelen”, waaronder onderzoek, ondernemingen en startups. Het bedrijf heeft 170 werknemers, maar is van plan om de komende maanden nieuw talent aan te werven.

Grote investering in AI startups tot nu

Hugging Face heeft tot nu toe in totaal $395,2 miljoen opgehaald. Hun allereerste investeerders was Betaworks Ventures. Dit plaatst Hugging Face in de top van de best gefinancierde AI-startups. De startups die meer fondsen hebben opgehaald zijn:

  • OpenAI: $11,3 miljard
  • Anthropic: $1,6 miljard
  • Inflection AI: $1,5 miljard
  • Cohere: $435 miljoen
  • Adept: $415 miljoen

De aanzienlijke hoeveelheid fondsen die ze hebben opgehaald, toont het vertrouwen van investeerders in hun platform en hun visie op de toekomst van AI.

[Bronnen: Hugging Face, NVidia, K. Wiggers/Techcrunch]

Scroll naar boven