Op 30 november nam prof.dr. Arjan van Weele, hoogleraar Inkoopmanagement aan de TU Eindhoven, afscheid van het inkoopvak. Tijdens het feestelijke afscheid werd emeritus inkoophoogleraar Arjan van Weele geëerd met de koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau. In zijn carrière won Van Weele ook al prestigieuze awards zoals ‘Best Professor of the Year’, ‘Lifetime Achievement Award’ en de ‘Hans Ovelgönne prijs’.
In DEAL!, het magazine van de NEVI, stond een afscheidsinterview en passeerde zijn carrière de revu en werd nog even gesproken over zijn visie op de ontwikkelingen in het vak:
Welke trend gaat inkoop de komende jaren vooral vaart geven?
Is dat de circulaire economie, omdat er meer en meer supply circles gaan ontstaan? De circulaire economie biedt grote kansen voor inkoop, dat staat vast, stelt Van Weele. “Uitbesteding is doorgeschoten. Kijk maar naar de grote problemen die Tesla op dit moment heeft op het gebied van kritische componenten, zoals versnellingsbakken en accu’s. Gevestigde toeleveranciers kunnen dan wel willen het bedrijf niet volgen. Ook de overheid heeft te veel uitbesteed. Zaken als schoonmaak en groenvoorziening moeten worden inbesteed om zinvolle banen te scheppen voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Er moet een einde komen aan de trend om alles alleen maar op z’n economische merites te beschouwen.”
Waar staat inkoop op de volwassenheidscurve?
“Ik denk dan direct aan een weifelachtige puber. Hij kan doorgroeien naar kampioen kostenreductie. Daar is niets op tegen, als dat maar binnen bepaalde frames gebeurt. Die kampioen moet echter wel weten dat je een citroen maar één keer kunt uitknijpen. Een tweede ontwikkelingsrichting is die van het kind dat netjes naar zijn ouders blijft luisteren en niet op eigen benen kan staan. Als derde mogelijkheid zie ik de inkoper als game changer binnen de organisatie. Waar het heen gaat, zal meer van de persoon dan van de ontwikkeling van het vak afhangen. En wat het vak betreft besteden we nu bovenmatig aandacht aan sociale vaardigheden en het creëren van win-winsituaties in plaats van de meer harde vaardigheden als kostprijsanalyse en onderhandelen te ontwikkelen. We zijn de basale kwaliteiten uit het oog verloren. Je moet in dit vak ook af en toe een beetje vervelend kunnen zijn”, aldus Arjan van Weele.
Lees het volledige interview met Arjan van Weele in DEAL! (abonnees)
Lees ook de afscheidsrede van prof.dr. Arjan van Weele
Foto: Edel van Slooten