ChatGPT: De Onzichtbare Revolutie in AI gaat door

De komst van ChatGPT iets meer dan een jaar geleden markeert een keerpunt in de wereld van Artificial General Intelligence (AGI). Vergelijkbaar met de inkoopspecialist in het inkoopproces, heeft ChatGPT vele professionals en liefhebbers aangezet tot experimenteren en gebruik. Velen waren snel verrast door de mogelijkheden van deze geavanceerde ‘chatbot’, hoewel het niet zonder fouten was.

Vermijdt de blinde vlek

Mijn schatting is dat meer dan 80% van de gebruikers slechts af en toe de gratis versie van ChatGPT gebruikt. Deze sporadische interactie kan de indruk wekken dat er sinds november 2022 weinig veranderd is. De werkelijkheid is echter dat de ontwikkelingen in AGI zich in een razendsnel tempo voltrekken.

Net zoals bij circulair inkopen waar dialoog met stakeholders essentieel is voor het behoud van waarde, is het in de wereld van AGI belangrijk om geïnformeerd te blijven. Onwetendheid creëert een ‘blinde vlek’ in ons begrip en waardering van de voortgang in deze technologie.

Lees ook: Een slimme inkoper experimenteert met AI

Unknown knowns en unknowns

Het concept van ‘unknown unknowns’, gepopulariseerd door de voormalige Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld, is hierbij van cruciaal belang. Dit concept helpt ons bewust te worden van onze beperkte kennis en moedigt ons aan om kritisch na te denken over wat we weten en wat we niet weten.

In de context van zelfontwikkeling en AGI, zoals ChatGPT, is het begrijpen van ‘unknown knowns’ – dingen die we weten maar niet actief erkennen – en ‘unknown unknowns’ – dingen waarvan we niet weten dat we ze niet weten – van groot belang. Deze concepten helpen ons bij het ontwikkelen van ethische en veiligheidsmaatregelen voor AGI-ontwikkeling en bevorderen persoonlijke groei en voortdurend leren.

Experimenteer met AI

Mijn advies is om actief informatiebronnen te zoeken en jezelf onder te dompelen in de wereld van AI. Door bijvoorbeeld een maand de ChatGPT Plus-versie te gebruiken. Voor €20 zul je versteld staan van de mogelijkheden van AI. Je krijgt een beter beeld bij ondermeer de impact van:

  • Het maken van plaatjes op basis van tekst
  • Het lezen en begrijpen van plaatjes met tekst als output
  • Het Analyseren van Datasets door te chatten
  • Het ontwikkelen of werken met specifiek voor bepaalde doeleinden ingerichte ChatGPT applicaties die GPT’s worden genoemd.

Hoewel niemand precies kan voorspellen wat midden 2024 mogelijk zal zijn met deze technologie, is het zeker dat het ons zal blijven verbazen en verwonderen. Blijf niet passief afwachten, maar wordt ook onderdeel van deze ontdekkingsreis.

Wil je experimenteren en tevens op de hoogte worden gebracht van de meest recente inzichten in de mogelijkheden, beperkingen en best practices, reserveer dan een plaats in de workshop ChatGPT Booster voor Inkoop.

Scroll naar boven