De rol van de CFO

De CFO wordt veel meer een strategisch bestuurder

De financiële functie ontwikkelt zich de komende jaren steeds meer van een adviserende en controlerende financiële expert tot een strategische bestuurder. De komende tien jaar verwacht de CFO zich meer dan nu bezig te houden met de strategie van de organisatie. Dit blijkt uit onderzoek van financieel adviesbureau Improven, gehouden onder financieel eindverantwoordelijken in zowel de profit- als de non-profitsector.

De onderzoekers Maarten Mookhuis en Oscar van Leeuwen schetsen aan de hand van zo’n zestig interviews met financieel verantwoordelijken een toekomstbeeld van de CFO in Nederland binnen de profit- en non-profitsector. Hun belangrijkste conclusie: binnen tien jaar tijd zal de rol van de CFO volledig zijn getransformeerd. De eerste grote verandering vormt het toenemend belang in het vormgeven en sturen van de strategie van de organisatie. Dat aandeel is gestegen van 4% zo’n vijf tot tien jaar geleden naar 16% in 2013, en zal naar verwachting in 2018 uitkomen op 21%.

In lijn met de behoefte aan CFO’s die zich meer opstellen als strategisch bestuurder is voor CFO’s ook het belang om als een bestuursbrede gesprekspartner op te treden, toegenomen: van 9% vijf tot tien jaar geleden naar een verwachte 14% het komende jaar.

Verandering financiële functie

De financiële functie binnen bedrijven richt zich al jaren op de klassieke financiële activiteiten, zoals management accounting, financial accounting, interne controle & risicomanagement, belastingen en treasury. Het onderzoek door Improven laat zien dat er de laatste jaren veel verandert voor de financiële functie in bedrijven. Tegelijk met het veranderende externe landschap voor bedrijven – met veranderende klantverwachtingen en nieuwe disruptieve technologieën en innovaties in vrijwel iedere sector – wordt van financiële functies verwacht dat ze naast een solide financiële informatievoorziening meer en sneller waarde toevoegen aan de business.

Lees het volledige artikel van financieel adviesbureau Improven hier:

Scroll naar boven