European Blockchain Partnership

Europese landen vormen blockchain partnership

Een groep van 22 Europese landen gaat meer samenwerken om Europese toepassingen voor blockchain te ontwikkelen. De deelnemende landen ondertekenden daartoe afgelopen week de verklaring voor een European Blockchain Partnership. Namens Nederland ondertekende staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken de verklaring.

Aan het European Blockchain partnership doen Kroatië, Cyprus, Denemarken, Griekenland, Hongarije, Italië en Roemenië niet mee. Daarentegen doet Groot-Brittannië wel mee, ondanks de naderende Brexit.

De samenwerking in het European Blockchain Partnership is nodig om ervoor te zorgen dat alles wat in landen wordt ontwikkeld, ook op elkaar is afgestemd. Het uiteindelijke doel is dat alle overheidsdiensten in de toekomst blockchaintechnologie gebruiken, vermeldt het persbericht.

Blockchain Observatorium en Forum

In februari lanceerde de Europese Commissie al het Blockchain Observatorium en Forum, dat de ontwikkelingen rond blockchain in de gaten gaat monitoren. In een online kaart worden alle EU blockchain initiatieven opgenomen. Initiatieven en events kunnen worden aangemeld via het Blockchain Observatorium en Forum.

Investeringen in blockchain

In Europa is tot nu toe is al 80 miljoen euro geïnvesteerd in blockchain gerelateerde projecten. Tot 2020 is er nog 300 miljoen euro beschikbaar.

Vorige week kondigde China al aan dat het een nieuw Chinees Blockchain fonds gaat ondersteunen dat $ 1.6 biljoen investeert in nieuwe start-ups. De overheid investeert daarvan voor 30% in blockchain initiatieven. (bron: Coindesk.com)

Afvaardiging European Blockchain Partnership

Alle deelnemende landen kunnen een vertegenwoordiger afvaardigen voor het European Blockchain Partnership. Het ministerie van EZ heeft al wel kandidaten op het oog, maar wil eerst weten aan welke voorwaarden de vertegenwoordiger moet voldoen, voordat ze iemand afvaardigen.

Bron afbeelding: Europese commissie

Scroll naar boven