e-factureren

Trage implementatie e-factureren door overheid en grote bedrijven

Bedrijven krijgen te weinig e-facturen van zowel de overheid als van grote organisaties. Dat concludeert Gerard Bottemanne van onderzoeksbureau GBNED in de editie 2018 van ‘De complete gids elektronisch factureren’. De overheid heeft nota bene nog maar een jaar de tijd om elektronische factuurverwerking in te voeren.

De overheid dient volgens de Europese richtlijn 2014/55/EU de elektronische factuurverwerking voor 19 april 2019 gereed te hebben. Volgens Bottemanne wordt vanuit de overheid nauwelijks elektronisch gefactureerd aan ondernemers. “Terwijl de meeste boekhoudsoftware er wel klaar voor is. Denk aan gemeentelijke heffingen en andere diensten die door de (semi)overheid in rekening gebracht worden aan ondernemers. Het is natuurlijk mooi als een ondernemer een factuur elektronisch kan versturen aan de overheid. Maar het levert diezelfde ondernemer geen enkel voordeel op ten opzichte van de oudere werkwijze met een digitale factuur in PDF-formaat.”

Voortgang implementatie e-facturen

Niet alleen de overheid, maar ook veel grote organisaties lopen nog niet echt hard als het gaat om elektronisch factureren (in UBL) aan hun klanten. Reden voor GBNED om de gids uit te breiden met een hoofdstuk over de voortgang in de praktijk.

Bottemanne: “Het nieuwe hoofdstuk bevat nu drie voorbeelden van organisaties, zowel binnen de overheid als daarbuiten, die duidelijk klantgericht werken en hun klanten ook elektronische facturen aanbieden. […] Als onderzoeksbureau geloven wij al vele jaren in de voordelen die elektronisch factureren kan opleveren. Maar dan moeten alle betrokken partijen wel acte de présence geven. En dat laatste betekent niet alleen vergaderen en praten over elektronisch factureren, maar er daadwerkelijk mee aan de gang gaan.”

Gids gratis downloaden?

Dat kan hier: ‘De complete gids elektronisch factureren’

Scroll naar boven