Artificial Intelligence - inkoopprocessen

Heb jij al een digitale collega? En heb je er iets aan?

In mijn vorige blog vroeg ik of jij al een digitale collega hebt? De kans is best groot dat je thuis met Alexa communiceert of regelmatig aan Siri vragen stelt. Maar werk je ook professioneel al samen met Robin, Jennifer of welke naam jouw digitale collega ook heeft? Ook schreef ik over de samenwerking tussen mensen en machines, en welke belangrijke drie rollen mensen daarbij hebben. . In deze blog gaat het vooral over wat jij eraan hebt om met een digitale collega samen te werken. En ik spreek met opzet over samenwerken. Want daar gaat het naar toe volgens mij. 

Augmentation

Augmentation is het woord dat je regelmatig tegenkomt als het gaat om samenwerking tussen mensen en machines. Het betekent zoveel als dat machines de capaciteiten van mensen vergroten. In een artikel in Harvard Business Review, Collaborative Intelligence: Humans and AI Are Joining Forces, wordt gesteld dat slimme machines mensen op drie manieren helpen. Met als resultaten dat onze kwaliteiten om goede analyses te maken en betere beslissingen te nemen toenemen. Bovendien maken ze ons creatiever. En ze zorgen ervoor dat er tijd overblijft voor waar we veel beter in zijn dan machines: samenwerken en het ontwikkelen van nieuwe ideeën.  

Digitale collega – 3 x voordeel voor jou! 

Versterken: Slimme machines versterken jouw capaciteiten om snel goede analyses te maken. En dat helpt je weer om op het juiste moment de juiste beslissingen te nemen. In het artikel wordt een voorbeeld gegeven van een ontwerper die gebruik maakt van de AI-oplossing Dreamcatcher. Deze video laat zien dat een ontwerper hulp krijgt van een slimme machine. De machine helpt en bewaakt of wat de ontwerper maakt voldoet aan de vooraf ingegeven criteria. Probeer je eens voor te stellen dat je op deze manier een tender of aanbesteding ‘ontwerpt’.    

Interactie: Slimme machines kunnen helpen in de communicatie met collega’s, leveranciers en klanten. Ze kunnen deze communicatie ondersteunen of deels overnemen.  Waarom zou je digitale collega Ameliniet een heleboel vragen over inkoop, bijvoorbeeld ‘Hoe kan ik dit artikel bestellen?’ of ‘Het artikel dat ik nodig heb, is niet op voorraad. Wanneer is het weer beschikbaar?’ of ‘Heeft artikel X een CE keurmerk?’ niet kunnen beantwoorden. Amelia kan sneller zoeken in veel data, blijft altijd vriendelijk, heeft altijd (24/7) tijd en kan antwoorden in de taal van de vragensteller.  

Fysiek ondersteunen en samenwerken: Zodra kunstmatige intelligentie onderdeel wordt van een robot, waarmee je ook fysiek kunt samenwerken, dan kun je letterlijk krachten bundelen. Zo introduceerde Boston Dynamics kort geleden haar nieuwe magazijnrobot Strech. En Hyundai werkt aan draagbare vesten, ecoskeletons, die productiemedewerkers gaan helpen om productiever te worden en tegelijkertijd gezonder te blijven.    

Aan de slag  

Kunstmatige intelligentie wordt onderdeel van slimme machines die jou op vele manieren kunnen helpen. Samenwerking lijkt het werk leuker te kunnen maken en jou productiever. Blijf daarom niet stil zitten, maar ontdek de mogelijkheden, vraag binnen je organisatie ruimte om te experimenteren, collega’s om te doen en te helpen en begin.  

Gert Walhof 

Scroll naar boven