nieuws-internationaal-selectie-E-proQure

(Inter)nationaal e-Procurement nieuws mei 2020

De kennispartners van E-proQure selecteren maandelijks een aantal nieuwsberichten over ontwikkelingen en blogs in de Benelux en in het buitenland. In mei 2020 kwamen we de volgende interessante (inter)nationale nieuwsberichten tegen:

  • TNO waarschuwt voor teveel macht b2b platformeigenaar: TNO heeft onderzoek uitgevoerd naar de verwachtingen ten aanzien van een fair level playing field onder b2b bedrijven. Aanleiding voor het onderzoek zijn de ontwikkelingen in de b2c markt. Daar liggen megawinsten bij beperkt aantal partijen (Amazon, Google) en is sprake van concentratie van marge en macht. TNO stelt een aantal beleidsmaatregelen en technische maatregelen voor aan de nationale en Europese politiek om het gelijke speelveld in de b2b markt te borgen. Lees hier de belangrijkste conclusies.
  • CIPS zet Coronavirus hub op: De Chartered Institute of Procurement & Supply heeft een digitaal platform opgezet waarin alle contentgerelateerde informatie rond het thema ‘Coronavirus’ is verzameld. Het digitale platform bevat nieuwsberichten, bronnen, praktijkstudies en online events voor inspiratie. Kijk hier op het digitale platform rond het thema ‘Coronavirus’.
  • Handreiking duurzame inkoop informatievoorziening: Aan de hand van een iteratief proces – met Rijkswaterstaat, marktpartijen, Copper8 en Metabolic – is een handreiking duurzame inkoop van informatievoorziening ontwikkeld: hardware, software, data-winning, consultancy, field services en onderhoud.  Gekeken is naar de impact op materiaalgebruik, energiegebruik, CO2-emissies, landgebruik en toxiciteit. Alhoewel de grootste winst te behalen is binnen het inkooppakket Hardware (energie- en materiaalgebruik) bevat de handreiking ook toepassingsmogelijkheden voor de inkoop van software. Alhoewel de duurzame inkoop van software nog in de kinderschoenen staat, worden een aantal concrete praktijkvoorbeelden genoemd van mogelijke toepassingen. Het volledige artikel incl. handreiking is hier te vinden
Scroll naar boven