E-proQure selectie nieuws inkoopdigitalisering

(Inter)nationaal e-Procurement nieuws november

De kennispartners van E-proQure selecteren maandelijks een aantal nieuwsberichten over ontwikkelingen en blogs op het gebied van inkoopdigitalisering in de Benelux en in het buitenland. In november 2020 kwamen we de volgende interessante (inter)nationale nieuwsberichten tegen:

  • E-Facturatie niet omdat het moet, maar omdat het kan: Het artikel stelt dat Nederland ver achterloopt als het gaat om e-facturatie. We doen het vooral omdat de Rijksoverheid het verplicht heeft gesteld, maar in de business-to-business wordt er nog vrij weinig gebruik van gemaakt en worden nog veel facturen op papier of per pdf verstuurd. Niet ondenkbaar is dat het clearance model uit Amerika ook in Nederland wordt ingevoerd. Bij dit model worden facturen niet rechtstreeks uitgewisseld tussen de koper en verkoper, maar een belastingautoriteit of overheidsserver wil ze eerst elektronisch controleren. Als je dit verplicht stelt, ga je toe naar honderd procent compliance en volledige e-facturatie. De voorspelling is dat dit model, zoals we zien in Italië, Hongarije en Turkije, een verdere opmars maakt.” Lees hier het volledige artikel.
  • Digitaal aanbesteden levert veel waardevolle data op. In dit webinar licht de gemeente utrecht toe op welke wijze zij gebruik maken van deze data. Je kunt het webinar hier terugkijken.
  • CPO eindelijk partner voor strategische richting. Het artikel betoogt dat na jaren van gedreven focus op kostenbesparingen, dat CPO’s eindelijk waardevolle partners worden voor de algemene strategische richting en groei van het bedrijf. De digitale transformatie die inkoopafdelingen doorgaan zal de meerwaarde van inkoop drastisch verhogen. Door invoering van digitaliseren kan data-gestuurde besluitvorming naar een hoger niveau worden getild. Dit in een periode waarin we te maken hebben met een toenemende markt volatiliteit en complexiteit. Lees hier het volledige artikel.
  • Open standaarden voor digitale gegevensuitwisseling hebben voor e-factureren en e-procurement grote voordelen. Als het gaat om e-procurement (gedigitaliseerde inkoopprocessen) zijn er op dit moment 3 standaarden: NLCIUS, SETU en XBRL. Forum standaardisatie onderzoek jaarlijks hoe het gaat met de adoptie van verplichte standaarden. Als een standaard is ingeburgerd, kan het van de verplichte lijst af, is de gedachte achter de verplichte standaarden. Het volledige artikel is hier te vinden.
  • Platform digitale fitheid beschikbaar: vorige maand deelde Kennispartner Gert Walhof in zijn blog ‘ben ik digitaal fit?’ zijn ervaringen naar aanleiding van de masterclass digitale fitheid. Inmiddels is er een speciaal platform ‘digitale fitheid’ live, het platform digitale fitheid is hier te bezoeken.
  • Datacenter infrastructuur uitgaven stijgen met zes procent in 2021: In 2021 zullen de eindgebruikersuitgaven voor datacenter infrastructuur stijgen met 6% ten opzichte van 2020. Dit volgens de laatste voorspellingen van Gartner. Gartner adviseert CFO’s en CPO’s te overwegen IT-contracten te heronderhandelen, cloudkosten te optimaliseren en het consolideren van IT. Het volledige artikel is hier te lezen.
Scroll naar boven