De kennispartners van E-proQure selecteren maandelijks een aantal nieuwsberichten over ontwikkelingen en blogs op het gebied van inkoopdigitalisering in de Benelux en in het buitenland. In april 2021 kwamen we de volgende interessante (inter)nationale inkoopdigitalisering nieuwsberichten tegen:
- Booking.com krijgt boete €475.000 voor het overtreden van de GDPR-regelgeving. Het bedrijf heeft een datalek te laat gemeld. Op 19 december 2018 wist een hacker toegang te krijgen tot de gegevens van ongeveer vierduizend klanten van Booking.com. Het datalek kwam op 10 januari 2019 boven water drijven, waarbij in de GDPR staat dat deze maximaal 72 na ontdekking moet worden gemeld. Booking.com maakte daar pas op 7 februari melding van bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Het volledige artikel is hier te lezen.
- Meer datalekken in 2020 dan de 15 jaar ervoor. Het aantal zou zijn gestegen tot meer dan de vijftien jaar ervoor gecombineerd. Volgens onderzoek is er vooral een enorme toename aan ransomware-aanvallen en zijn vooral ziekenhuizen de dupe. De cybersecuritybranche maakte een flinke groei door. Echter als de uitgaven aan cybersecurity niet voldoende meegroeien met de investeringen in IT-infrastructuur, moeten bedrijven zich niet afvragen of ze slachtoffer worden van cybersecurity maar wanneer.. Het volledig artikel is hier te lezen.
- Digitalisering fundament onder smart industry. Corona heeft grote invloed op de industrie. De mate waarin wordt bepaald door, onder andere, het bedrijfsprofiel, de ketenpositie en de eindmarkt waarbinnen de ondernemer opereert. Bij consumenten-producten sturen klanten de keten al massaal digitaal aan. In B2B-markten is al veel gedigitaliseerd, maar wordt nog lang niet de volledige potentie die digitalisering biedt, benut. De overheid en branche-organisaties zetten daarom vol in op digitalisering via de Smart Industry Agenda. Lees hier het volledige artikel.
- Het einde van de doorlopende licenties nadert. De klassieke bedrijfssoftwarelicenties zijn restanten uit de oude zakenwereld die ontwikkelingen zoals AI, cloud computing, IoT afremmen. Denk hierbij met name aan het doorlopende licentiemodel waarbij de koper eenmalig de aanschafkosten betaalt en elk jaar opnieuw een jaarlijkse bijdrage voor onderhoud. Volgens de auteur is dat licentiemodel een relikwie dat is blijven hangen in de (duurdere) software items zoals databases en enterprise resource planningssystemen, en nadert het einde van dit tijdperk. Lees hier het volledige artikel.