E-proQure selectie nieuws inkoopdigitalisering

(Inter)nationaal inkoopdigitaliseringsnieuws april 2022

De kennispartners van E-proQure selecteren maandelijks een aantal nieuwsberichten over ontwikkelingen en blogs op het gebied van inkoopdigitalisering in de Benelux en in het buitenland. In april 2022 kwamen we de volgende interessante (inter)nationale nieuwsberichten tegen:  
 

 • Mkb benut kracht van cloud niet ten volle (of ten volle niet?).  Uit onderzoek door Amazon Web Services in opdracht van GfK onder 500 it-besluitvormers bij mkb-bedrijven met 10-250 medewerkers blijkt dat een gebrek aan kennis binnen het mkb het grootste obstakel is voor het benutten van voordelen uit digitale transformatie.
  Zo is 75% van de ondervraagden van mening is dat de cloud een essentiële tool is om transitie te ondersteunen. En 85% zegt in een proces van transformatie te zitten. 

  Echter, als wordt aangegeven waaruit deze transitie bestaat dan blijkt het veelal te gaan om vervanging van administratieve systemen en niet om investeringen die van invloed zijn op het verbeteren van groeimogelijkheden, innovatie of concurrentievermogen. Zo’n 67% van de ondervraagden geeft aan dat het gebrek aan kennis en vaardigheden de grootste belemmering vormt. En dat blijkt dan ook wel uit het bovenstaande. De kracht van cloud wordt eerder ten volle niet dan “niet ten volle” benut. 

  Gezien het aantal bedrijven in Nederland voor 99% bestaat uit mkb en 70% van de beroepsbevolking er werkt, is er dus nog volop ruimte voor verdere verspreiding van kennis op het vlak van cloud technologieën en het realiseren van voordelen uit de toepassing ervan.

 • Rotterdam voor € 60 miljoen met ERP de cloud (of het schip) in. Het vervangen van bedrijfsapplicaties betekent veelal tevens het verplaatsen van software van inhouse (on-premise) naar de cloud (SaaS). Zo stapt de gemeente Rotterdam over van de on-premise versie van Oracle’s ERP naar Oracle Fusion Cloud ERP. Voor € 60 miljoen verhuist in 3 jaar tijd de back bone voor bedrijfsfuncties als concernadministratie, budgetbeheersing e.d. naar de cloud (met opties tot 2 maal verlengen met een termijn van elk 2 jaar).

  Oracle meldt dat Rotterdam na het evalueren van verschillende oplossingen koos voor Fusion Cloud mede op basis van schaalbaarheid, beveiligingsnormen en regelgeving. Rotterdam is tevens de eerste grote gemeente die deze overstap maakt. In hoeverre de betrokkenheid van Rotterdam bij de ontwikkeling van Oracle Fusion een rol heeft gespeeld is niet bekend.

  Gezien de rapporten die de Rekenkamer van de Rotterdamse Gemeente de afgelopen 13 jaar heeft uitgegeven is moeilijk te voorspellen of dit bericht de aankondiging is van een klucht of van de uiteindelijke succesvolle introductie van een moeizaam tot Cloud applicatie getransformeerde on-premise oplossing. Ik gun mijn geboorteplaats het laatste.

 • Mercedes implementeert de trend in ICT Strategie. Mercedes heeft vorige week een softwarecentrum geopend waar 750 softwaretechneuten aan de slag gaan. Zo zullen er systemen voor onder meer car entertainment en autonoom autorijden worden ontwikkeld. Tevens is een samenwerking aangegaan met Nvidia: de Amerikaanse producent van computergraphics chips. Met de investering van € 200 miljoen neemt de organisatie de verantwoordelijkheid voor softwarearchitectuur en -integratie terug. 

  Deze stap volgt op een tweetal belangrijke ontwikkelingen die samen een belangrijke oorzaak vormen van een belangrijke verandering in ICT strategie bij grote bedrijven: (1) het herkennen van de invloed en mogelijkheden van de huidige digitale, cloud gebaseerde technologieën voor verbeteringen in de procesvoering en dienstverlening en (2) de beschikbaarheid van ontwikkelplatformen die het mogelijk maken om (relatief) laagdrempelig snel en flexibel tegen lagere kosten zelf oplossingen de realiseren.
Scroll naar boven