E-proQure selectie nieuws inkoopdigitalisering

(Inter)nationaal inkoopdigitaliseringsnieuws december 2022

De kennispartners van E-proQure selecteren maandelijks een aantal nieuwsberichten gerelateerd aan inkoopdigitalisering. In december 2022 kwamen we de volgende interessante (inter)nationale berichten tegen:



        • Changing face of Procurement: 8 vragen bij zelfonderzoek naar de effectiviteit van jouw Inkoopproces
          Proactis biedt een handreiking voor eenieder die een rol heeft bij het optimaliseren van Spend Management. Aan de hand van 8 vragen kun je daarmee op hoofdlijnen belangrijke aandachtspunten identificeren vanaf de bepaling van inkoopdoelstellingen tot en met het realiseren ervan. De vragen variëren van doelstellingen en betrokken functies tot hoe lange implementatietrajecten te voorkomen en waarmee te beginnen. De vragen worden toegelicht met suggesties en voorbeelden.
          Met de jaarwisseling op komst een goede mogelijkheid om met frisse blik een succesvol nieuw (inkoop)jaar in te gaan.
          Bron: Proactis


          • Inkoop als bron voor concurrentioneel voordeel aan de hand van 10 vragen
            Jaggaer stelt dat organisaties de toegevoegde waarde moeten benutten die Inkoop kan bieden. Met een voldoende mate van inkoopdigitalisering moet dit lukken. Om te bepalen waarop Inkoop zich dan met name moet richten komt Jaggaer met 10 vragen. Deze dienen om via interne discussie de perceptie over de inkoopfunctie (zo nodig) bij te stellen en om te komen tot de juiste sourcing strategie.
            De vragenlijst en andere nuttige downloads (bijv. Succesvol Category Management implementatie, Business case voor inkoopdigitalisering, e.d.) zijn verkrijgbaar via deze link.



              • EU rapportage richtlijn vereist verdergaande rapportering over duurzaamheid
                De EU heeft de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) aangenomen. De CSRD, onderdeel van de European Green Deal, wordt over een periode van 4 jaar gefaseerd ingevoerd voor Midden- en Grootbedrijf, beginnend met de boekjaren 2024. De rapportagevereisten worden de komende jaren verder uitgewerkt. Naar verwachting zullen de rapportagevereisten model staan voor MVO gerelateerde rapportageverplichtingen bij middelgrote en grote non-for-profit/NGO’s en (semi-)overheidsorganisaties. Immers, de vereisten zullen voor een belangrijk deel betrekking hebben op generieke MVO aspecten die gelden voor alle soorten van organisaties. Dit biedt intelligente organisaties tevens de kans vroegtijdig de huidige berichtgevingen en rapportages op het gebied van MVO te stroomlijnen. Tevens kan Inkoop afleiden of inkoopspecificaties en/of eisen aan leveranciers moeten worden bijgesteld en of de informatievergaring en -verwerking op orde is.


              Scroll naar boven