E-proQure selectie nieuws inkoopdigitalisering

(Inter)nationaal inkoopdigitaliseringsnieuws februari 2021

De kennispartners van E-proQure selecteren maandelijks een aantal nieuwsberichten over ontwikkelingen en blogs op het gebied van inkoopdigitalisering in de Benelux en in het buitenland. In februari 2021 kwamen we de volgende interessante (inter)nationale nieuwsberichten tegen:

  • Waarom moet jouw bedrijf nu digitaal tranformeren. De wereld is snel aan het veranderen, bij de meerderheid van klanten staat een digitale leefstijl centraal. Veel bedrijven hebben zich hierop niet aangepast. Digitaal is eerder een verwachting dan een wens, door Corona is deze voorwaarde versneld. Veel bedrijven zijn als gevolg hun processen gedigitaliseerd.  Bedrijven moeten zich opnieuw uitvinden op verschillende manieren, en snel. Veel bedrijven kunnen deze snelheid niet bijhouden. Zij niet digitaal gedreven wat betekent dat je optimaal de kansen van digitaal benut.  Het artikel beschrijft 6 redenen waarom jouw bedrijf nu digitaal moet transformeren.
  • Innovatievriendelijke inkoopinstrumenten. PIANOo heeft een analyse gemaakt van inkoopinstrumenten die innovatievriendelijk kunnen zijn. PIANOo bekeek de aanbestedingen die in 2020 werden gepubliceerd op TenderNed. Gebruikte een organisatie een ‘innovatievriendelijk’ inkoopinstrument, dan kreeg ze daar punten voor. Omdat niet elk instrument (innovatiepartnerschap, prijsvraag, varianten toestaan, onderhandeling zonder bekendmaking, mededingingsprocedure met onderhandeling, concurrentiegerichte dialoog, marktconsultatie, BPKV) even krachtig is, worden verschillende waarden gebruikt. Opvalt is dat bij de aanbestedingen van ICT meer gebruik wordt gemaakt van innovatievriendelijke instrumenten dan bij aanbestedingen in Bouw en GWW. Zo mogelijk wordt de waarderingsmethodiek komend jaar verder verfijnd. Lees hier het volledige artikel met daarin ook de top 10 meest innovatievriendelijke inkopers in de publieke sector.
  • Compliancy en risicomanagement bij P2P trajecten. Compliancy en risicomanagement worden vaak gezien als nice-to-haves bij een purchase-to-pay traject. In dit artikel gaat Peter Loughlin in op heb belang van compliancy en risicomanagement. Het is natuurlijk prachtig als je de €1.000.000,- bijdrage door onderhandeling een 10% kostenreductie kunt realiseren bij een spend van €10.000.000,- . Maar dit realiseer je alleen als er sprake is van 100% compliancy op het contract. Lees het volledige artikel hier.
  • De teleurstelling bij P2P trajecten. 80% van de bedrijven claimt dat zij teleurgesteld zijn over de return on investment van hun P2P trajecten. Op 27 januari jongstleden hield Consider Solutions, een wereldwijd gerenommeerd consultancy firma, over dit onderwerp een online sessie met honderden deelnemers. Naar aanleiding van het webinar verscheen dit artikel met daarin de belangrijkste oorzaken van falende P2P trajecten, en de belangrijkste uitdaging als je een P2P traject start.
  • Hoe IBM resultaten bereikte met cognitieve inkoop. Wereldwijde Newtech bedrijf IBM heeft ‘opnieuw uitgevonden’ hoe dataintelligentie inkoop kan ondersteunen. In plaats van een specifieke tool uit te rollen, heeft het bedrijf zich gefocused op technologieën die bestaande vaardigheden van het personeel zouden verbeteren. Dit resulteerde in tijd- en kosten besparingen. Ga er goed voor zitten en lees hier het volledige artikel over de wijze waarop IBM dit heeft aangepakt.

Scroll naar boven