E-proQure selectie nieuws inkoopdigitalisering

(Inter)nationaal inkoopdigitaliseringsnieuws februari 2022

De kennispartners van E-proQure selecteren maandelijks een aantal nieuwsberichten over ontwikkelingen en blogs op het gebied van inkoopdigitalisering in de Benelux en in het buitenland. In februari 2022 kwamen we de volgende interessante (inter)nationale nieuwsberichten tegen: 
 

  • Coupa publiceert benchmark rapport met 16 Business Spend Management KPI’s: Coupa heeft onderzoek gedaan naar “community-powered benchmarks” voor business spend management. Coupa’s baseert (naar eigen zeggen) als enige op “real business spend transactions, aggregated across a community of thousands of organizations”. Het aardige van het onderzoek is met name dat de KPI’s zijn verdeelt over de categorieën “Optimizing Spend & Cash”, Improving Operational Performance” en “Reducing Risk”. Hiermee bieden de beschreven KPI’s een leidraad om op deze 3 aandachtspunten een score vast te stellen en zonodig relevante acties te ondernemen. Het rapport is tevens aangevuld met verhalen/opmerkingen vanuit de praktijk. Het benchmark rapport is via deze pagina te downloaden.
  • De week van #Beteraanbesteden begint 28 maart: Van goed naar nog #BeterAanbesteden, dat is waar de week van 28 maart t/m 1 april 2022 om draait. De week start op maandag 28 maart 2022 om 13.30 uur met de online kick-off en wordt georganiseerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, VNG, VNO-NCW/MKB-Nederland en PIANOo. De week maakt onderdeel uit van het programma “Beter aanbesteden” (lees hier meer over dit programma). Meer informatie over de week en een mogelijkheid tot inschrijving vind je hier.
  • Good practices voor contractmanagers: DNB heeft good practices opgesteld voor de invulling om risico’s bij uitbesteding te beheersen. Hoewel de DNB zich richt tot financiële instellingen, zijn deze practices tevens een goede leidraad voor andere organisaties. De wettelijk vastgelegde regels (Wet financieel toezicht) geven een goede leidraad voor de opzet en werking van een beheerst uitbestedingsbeleid. De regels kunnen worden gebruikt bij de opzet en inrichting van een contractmanagement systeem. Lees hier het volledige artikel. 
  • Geautomatiseerd inkoopfraude bestrijden: de focus van de International Fraud Awareness Week (wat is de IFAW?) lag dit jaar op de maatschappelijke en financiële schade van de wereldwijde fraudedreiging en hoe bedrijven het tij kunnen keren met behulp van fraude analytics. Laat daar nu net SAS Institute aanwezig zijn met hun recent gepubliceerde wereldwijde onderzoek naar fraude en hoe de bestrijding ervan succesvol met geautomatiseerde middelen te hand kan worden genomen. Lees hierover meer in de bijdrage van SAS Institute. Een webinar door SAS Institute over de trends in fraude staat op 17 maart (17:00u CET) op het programma. Opgeven voor dit internationale event kunt u hier.
  • Omzet AFAS groeit in 2021 met 14% tot € 218 miljoen: AFAS Software heeft het 25-jarig jubileumjaar 2021 afgesloten met een omzet van 218 miljoen euro, een groei van 14 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De winst van de softwareleverancier bedroeg na belasting 83 miljoen euro. Op de dag dat AFAS zijn jaarcijfers naar buiten brengt, presenteert het softwarebedrijf tevens een nieuw fundament dat voor nog meer maatschappelijke verantwoordelijkheid moet gaan zorgen. Een uitgebreide terugblik over het afgelopen jaar is hier te vinden. 

Scroll naar boven