E-proQure selectie nieuws inkoopdigitalisering

(Inter)nationaal inkoopdigitaliseringsnieuws juli

De kennispartners van E-proQure selecteren maandelijks een aantal nieuwsberichten over ontwikkelingen en blogs op het gebied van inkoopdigitalisering in de Benelux en in het buitenland. In juli 2021 kwamen we de volgende interessante (inter)nationale nieuwsberichten tegen: 

  • Nederland doet weinig onderzoek naar AI. Nederland doet relatief weinig onderzoek naar toepassing van kunstmatige intelligentie (AI). Maar het aandeel neemt toe. Ondanks de bescheiden bijdrage is het onderzoek de laatste jaren geïntensiveerd. Er is in Nederland veel geld beschikbaar voor ai-onderzoek. Zo ontwikkelden de overheid en het bedrijfsleven het AiNed Nationeel Groeifonds Investeringsprogramma, dat moet leiden tot een investering van 2,1 miljard tussen nu en 2027. Lees hier het volledige artikel. 
  • Universiteit Twente start robotica-opleiding: de vraag naar robotica-experts neem toe, reden voor de UT om een masteropleiding Robotics vanaf volgend jaar toe  te voegen aan haar onderwijsaanbod. De master brengt verschillende disciplines bijeen die UT al in huis heeft. Zoals ai, informatica, mechatronica, werktuigbouwkunde en electrotechniek. Hier is het volledig artikel te vinden. 
  • Aantal ICT vrouwen fors gegroeid: Het aantal vrouwen in ict-beroepen is sinds 2013 met 80% toegenomen. Werkten in 2013 nog 36.000 vrouwen in de ict, vorig jaar waren dat er 66.000. Het volledige artikel is hier te vinden. 
  • Agile werken: snelheid is belangrijk, maar kwaliteit belangrijker. Organisaties kiezen voor agile mom wendbaarder te worden en sneller te kunnen inspelen op veranderingen. De beproefde methode biedt veel voordelen, zoals een continue feedback loop en het realiseren van een kortere marktintroductietijd. Daarnaast zorgt de focus op snelheid, vaak in combinatie met een deadline, ervoor dat er niet genoeg stil wordt gestaan bij de behoefte van de opdrachtgever. Het halen van een deadline is belangrijk, maar niet zo belangrijk als het realiseren van een kwalitatief eindproduct. Lees hier het volledige artikel. 
  • Europa helpt bedrijven met cyberbeveiliging: Cyberaanvallen worden nog steeds niet beschouwd als een groot risico voor een groot aantal kleine en middelgrote bedrijven. Dit ondanks studies waaruit blijkt dat phising-aanvallen de meest voorkomen waaraan kmo’s waarschijnlijk worden blootgesteld. Het Enis (European Union Agency for Cybersecurity) heeft daarom een gratis handleiding gepubliceerd die kleine en middelgrote ondernemingen helpen zich beter te beveiligen. Lees hier het volledige artikel.  
  • Europa komt als eerste ter wereld met regels voor kunstmatige intelligentie. Na de strenge privacy wetgeving neemt Europa daarmee wereldwijd het voortouw, om de burgers te beschermen. Het rechtskader zal van toepassing zijn op zowel publieke als private actoren binnen en buiten de EU die in de Unie een AI-systeem in de handel brengen of die een AI-systeem gebruiken dat een impact heeft op mensen in de Unie. Het kan zowel betrekking hebben op aanbieders (bv. een ontwikkelaar van een tool om cv’s te screenen) als op gebruikers van risicovolle AI-systemen (bv. een bank die een dergelijke screeningtool koopt). Het is niet van toepassing op particuliere, niet-professionele gebruikers. Het volledige artikel is hier te vinden. 
Scroll naar boven