E-proQure selectie nieuws inkoopdigitalisering

(Inter)nationaal inkoopdigitaliseringsnieuws juni 2022

De kennispartners van E-proQure selecteren maandelijks een aantal nieuwsberichten over ontwikkelingen en blogs op het gebied van inkoopdigitalisering in de Benelux en in het buitenland. In juni 2022 kwamen we de volgende interessante (inter)nationale nieuwsberichten tegen:

 • De Data Revolutie krijgt steeds meer voet aan de grond binnen Inkoop.
  Onderzoekers van Ardent Partners komen steeds vaker tegen dat CPO’s geavanceerde analyses toepassen op de grote hoeveelheden inkoopdata die zij tot hun beschikking hebben.
  Het CPO Rising 2022 rapport vermeldt dat analyses steeds vaker worden toegepast om specifieke inkoopbesluiten te verbeteren. Dit komt mede door voorspellende analyses.
  Dit beeld komt overeen met de groei in het aantal data science leveranciers marktpartijen dat E-proQure kennispartners tegenkomt binnen het inkoopdomein. Zij produceren op maat gemaakte slimme algoritmes om inkoopbesluiten te verbeteren. Hierbij zien wij dat met name binnen de industrie specifieke knelpunten worden onderzocht. Voorbeelden van dergelijke leveranciers zijn Sievo (gericht op grote ondernemingen) en het Nederlandse ZuiverICT (ook toegankelijk voor middelgrote organisaties).
  Klik hier voor een voorbeeld van laagdrempelig beschikbare “Advanced Procurement Analytics”.

 • Sustainability Awards voor inkoopsoftware leveranciers Unite en Proactis
  Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (hierna: MVO) hoort onderdeel uit te maken van een gezonde bedrijfsvoering. Het inkoopbeleid biedt uitgelezen mogelijkheden om duidelijk te maken hoe de eigen organisatie invulling geeft aan MVO en wat zij op dit gebied van haar leveranciers verwacht.
  EcoVadis, één van de meest gerespecteerde rating agencies op het gebied van Business Sustainability (MVO), reikt jaarlijks de Sustainable Procurement Leadership Awards uit. “These ratings aim to monitor sustainability in global supply chains. EcoVadis evaluates companies based on criteria across sustainable procurement, environment, labour and human rights as well as ethics.”
  De MVO activiteiten van B2B e-commerce platform Unite en Source-to-Pay suite Proactis zijn onlangs door Ecovadis beloond met respectievelijk de zilveren en bronzen prijs. Unite en Proactis tonen daarmee aan serieus werk te maken van MVO.

 • AI binnen ICT beveiliging nog niet in alle sectoren toegepast
  Onderzoek van securityspecialist Mimecast wijst uit dat ongeveer 42% van de ICT afdelingen binnen de Benelux beveiligingstoepassingen in werking heeft die gebruik maken van Artificial Intelligence (hierna: AI).
  Belangrijke toepassingsgebieden voor AI zijn: AI tegen ongeautoriseerde data-overdracht; AI voor malware-detectie; AI voor de identificatie via gedragsbiometrie van gebruikers; AI voor geautomatiseerde (tegen)acties bij detectie van beveiligingsproblemen.
  De verschillen tussen sectoren zijn echter groot. Binnen techbedrijven, bouw en vastgoed en de zakelijke dienstverlening is de toepassing van AI boven 50%. Binnen de gezondheidszorg, retail- en transportbranche en overheid is AI terug te vinden in ongeveer 35-40% van de beveiligingstoepassingen.

Scroll naar boven