De kennispartners van E-proQure selecteren maandelijks een aantal nieuwsberichten over ontwikkelingen en blogs op het gebied van inkoopdigitalisering in de Benelux en in het buitenland. In maart 2023 kwamen we de volgende interessante (inter)nationale nieuwsberichten tegen:
Slechts 8% organisaties in Nederland bestand tegen cyberbeveiligingsrisico’s
Cisco heeft deze maand de Cisco Cybersecurity Readiness Index gepubliceerd, met daarin ook Nederlandse data. Op basis van vijf kernpijlers stelt het onderzoek de mate van gereedheid vast. Het betreft identiteit, apparaten, netwerk, applicatieworkloads en data. Cisco classificeerde na ondervraging van 6700 securityleiders bedrijven als Beginner, Vormend, Progressief of Volwassen.
Slechts 2 op de 25 Nederlandse bedrijven blijkt volwassen genoeg zich echt te verdedigen tegen cyberincidenten. Het overgrote gedeelte valt in het stadium Beginner (10 procent) of Vormend (65 procent). Dergelijke bedrijven zijn onvoldoende in staat zich te beschermen tegen cyberincidenten.
Nederlandse organisaties zouden in het bijzonder vaak achterlopen met network security en applicatieworkloads. Op die vlakken bevinden zich respectievelijk 73 procent en 79 procent van de bedrijven zich in de beginnende of vormende fase. Op het vlak van identity, data en apparaten is respectievelijk 7 procent, 11 procent en 22 procent van de Nederlandse bedrijven echt volwassen.
Cisco haalt daarbij aan dat 63 procent van de bedrijven de komende 12 tot 24 maanden verwachten slachtoffer te worden van een cyberincident. Wanneer dat vergeleken wordt met het afgelopen jaar, dan valt op dat toen 42 procent te maken kreeg met een securityincident. Een kwart van die getroffenen zei dat het ten minste 500.000 dollar, ongeveer 470.000 euro, kostte.
Tegelijkertijd ziet Cisco dat bedrijven zich bewust zijn van de risico’s en graag willen investeren in cyberweerbaarheid. In de komende 12 maanden zal 71 procent van de Nederlandse organisaties het securitybudget met ten minste 10 procent verhogen.
Bronnen: Cybersecurity Readiness Index; samenvatting Berry Zwets, Techzine
Google introduceert ChatGPT concurrent Bard voor beperkt publiek
Google stelt haar versie van ChatGPT, genaamd Bard, deze week ter beschikking aan een beperkte groep gebruikers in de V.S. en U.K. Het AI platform zal geleidelijk aan meer gebruikers uit verschillende landen ter beschikking worden gesteld.
Google waarschuwt uitdrukkelijk dat Bard onjuiste informatie kan genereren. Iets wat niet ongebruikelijk is bij deze zogenaamde Large Language Models (LLM). De betrouwbaarheid van de onderliggende modellen van zowel Bard als GPT blijft echter toenemen. Afhankelijk van het type zoek-, analyse-, vertaal- of tekstgeneratie-opdracht ligt de betrouwbaarheid nu tussen de 80 en 90%.
Om de modellen steeds betrouwbaarder te maken worden de onderliggende algoritmen continue geoptimaliseerd en de testdata sets uitgebreid. Om een idee te geven: voor het trainen van Google Brain, het Universal Speech Model dat mede wordt gebruikt om Bard te ondersteunen, is gebruik gemaakt van 12 miljoen uren speech, 28 miljard zinnen tekst, verdeeld over 300 talen, met als resultaat een lagere Word Error Rate (WER) van 30% naar 15%. Om verdere verbetering van de WER te realiseren is een verdere uitbreiding van de “test set” voorzien en dienen verbeterde Supervised Machine Learning modellen te worden ontwikkeld.
De ontwikkelingen gaan snel. Indien u zich nu reeds bekend maakt met ChatGPT bent u gereed voor een volgende stroom aan toepassing die vanuit Google mag worden verwacht.