E-proQure selectie nieuws inkoopdigitalisering

(Inter)nationaal inkoopdigitaliseringsnieuws mei 2023

De kennispartners van E-proQure selecteren maandelijks een aantal nieuwsberichten over ontwikkelingen en blogs op het gebied van inkoopdigitalisering in de Benelux en in het buitenland. In mei 2023 kwamen we de volgende interessante (inter)nationale nieuwsberichten tegen: 


ICTU presenteert belangrijkste innovaties

Ictu heeft de belangrijkste innovaties binnen de overheids-IT gepresenteerd in de ‘Technologiescan 2023’. De scan geeft inzicht in relevante ontwikkelingen, benadrukt belangrijke technologieën en beschrijft hun toegevoegde waarde voor de overheid. Het niveau van volwassenheid van innovaties wordt beoordeeld volgens de hype-cycle van Gartner. De scan helpt opdrachtgevers bij het identificeren en volgen van relevante innovaties.


19 platforms onder verscherpt toezicht DSA (EU)

Negentien grote online platforms en zoekmachines, waaronder AliExpress, Booking.com, Apple, Google, Meta (Facebook en Instagram) en Twitter, vallen vanaf eind augustus onder verscherpt toezicht volgens de nieuwe Digital Services Act (DSA) van de Europese Commissie.
Ze moeten maatregelen nemen om illegale inhoud, desinformatie en schadelijke online-praktijken aan te pakken. Ze moeten ook transparant zijn over online-reclame en hun aanbevelingssystemen aanpassen.
Niet-naleving kan leiden tot boetes tot zes procent van hun jaaromzet. De DSA zal vanaf februari 2024 ook van toepassing zijn op andere online-diensten en platforms, zoals online-marktplaatsen, sociale netwerken, cloud-aanbieders en video-platforms.

Inmiddels is bekend geworden dat Meta (Facebook, Instagram, Whatsapp), wederom een boete heeft gekregen van het EDPB. Wegens het “stelselmatig, herhaaldelijk en voortdurend” schenden van de Europese privacy wetgeving bedraagt de meest recente boete $ 1,3 miljard.
Bron: Europa Nu (22 mei)


Zeeman start traineeship digitale transformatie

Winkelketen Zeeman lanceert een intern opleidingsprogramma om starters te betrekken bij hun digitale transformatie. Het tweejarige traineeship, in samenwerking met post-hbo-opleider Digiship, stelt deelnemers in staat digitale kennis en vaardigheden te ontwikkelen en toe te passen in projecten op gebieden zoals e-commerce, data-analyse en customer experience.
Zeeman hoopt de trainees na afloop aan boord te houden. Het bedrijf ondergaat momenteel grote ICT-vernieuwingen, inclusief een nieuw ERP-systeem en investeringen in cloud-first-strategie, ict-beveiliging en verbetering van logistiek en klantenservice. Zeeman heeft ongeveer twintig openstaande ICT-gerelateerde vacatures en verwacht met het traineeship een aantal van deze functies te kunnen invullen.


In 2027 hebben 75% datacenters een duurzaamheidsprogramma

Volgens Gartner zal tegen 2027 75% van de organisaties een duurzaamheidsprogramma voor datacenterinfrastructuur implementeren, gedreven door kostenoptimalisatie en druk van belanghebbenden.

Scroll naar boven