De kennispartners van E-proQure selecteren maandelijks een aantal nieuwsberichten over ontwikkelingen en blogs op het gebied van inkoopdigitalisering in de Benelux en in het buitenland. In oktober 2021 kwamen we de volgende interessante (inter)nationale nieuwsberichten tegen:
- Hoe pas je je aan aan bij veranderingen: Verandering is altijd een constante geweest bij organisaties, alhoewel de snelheid van veranderingen is toegenomen onder andere door toenemende digitalisering. Organisaties zijn daarom steeds meer gericht op het managen van veranderingen en de wijze waarop werknemers met veranderingen omgaan. Dit artikel biedt een leidraad voor vragen die je stelt aan werknemers bij verschillende typen veranderingen, waaronder digitale transformaties. Lees hier het volledige artikel.
- Wat is er mis met de informatievoorziening in Nederland: Zeven jaar nadat de Tweede Kamercommissie Elias concludeerde dat het Rijk de besturing van ict-projecten totaal niet in de hand heeft, blijft de stapel mislukkingen onverminderd groeien. Met het schandaal rond de kinderopvangtoeslagen als meest recente voorbeeld. Anton Greve en Michiel van Lopik, twee veteranen uit de ict-industrie, vrezen dat het allemaal nog erger wordt nu de complexiteit van de ict toeneemt en de digitalisering versnelt. Zij geven in hun boek antwoord op de vraag hoe telkens weer nieuwe affaires kunnen ontstaan. ‘Wat is er mis met de informatievoorziening in Nederland?’ luidt de titel van een ‘leerboek’, geschreven uit passie, maar ook woede. Lees hier het volledige artikel.
- Opmars van de digitale handtekening: Het gedwongen thuiswerken zorgt ervoor dat de behoefte aan de digitale handtekening is toegenomen. Samen met de toegenomen vraag neemt ook het aantal leveranciers en oplossingen toe. Organisaties vinden het lastig om onderscheid te maken tussen de verschillende aanbieders. Meer weten, lees dan dit artikel.
- Cloudtransitie bij SCU en TZorg: Directeur ICT John Adegeest gaat in het artikel in op drie voorwaarden die naar zijn mening bepalend zijn voor een succesvolle digitalisering en cloudtransitie 1. Wees transparant over alles wat je doet: er blijft voor iedereen plek. Het werk wordt niet minder, alleen anders. 2. Zorg voor voldoende draagvlak in de héle directie. Alleen dan kun je genoeg tempo maken. 3. Het allerbelangrijkste voor een facilitaire dienstverlener als CSU en Tzorg: kies voor standaarden. Standaarden zijn schaalbaar, maatwerk niet. Nieuwe (cloud)toepassingen moeten direct voor alle klanten beschikbaar zijn, bijvoorbeeld via een klantportaal. Alleen zo krijg je de waarde die IT moet creëren in één keer op alle beoogde plekken. Je moet nog wel leveranciers managen en je hebt nog best wat regie-activiteiten, maar door te outsourcen kun je het gros van je werk besteden aan functionaliteiten richting het bedrijf.” Het volledige artikel is hier te lezen.
- Ransomware het grootste cyberrisico: In dit artikel wordt ingegaan op de enorme groei in 2020 met 150 procent van het aantal ransomware-aanvallen. Ze leggen uit dat ransomware-as-a-service (raas) model een van de drijvende krachten is achter deze groei. En geven aan welke preventieve maatregelen bedrijven hiertegen kunnen nemen. Het volledige artikel is hier te vinden.
- Top 10 innovaties in robotics. Dit artikel beschrijft de ontwikkeling dat robots tegenwoordig dankzij de inzet van AI software steeds meer complex werk kunnen uitvoeren door visie en sensor technologie. De integratie van robots met automatisering en industrie 4.0 initiatieven kost steeds minder moeite dankzij vooruitgang in communicatie protocols. Lees hier de top 10 innovaties in robotics.