E-proQure selectie nieuws inkoopdigitalisering

(Inter)nationaal inkoopdigitaliseringsnieuws september 2021

De kennispartners van E-proQure selecteren maandelijks een aantal nieuwsberichten over ontwikkelingen en blogs op het gebied van inkoopdigitalisering in de Benelux en in het buitenland. In september 2021 kwamen we de volgende interessante (inter)nationale nieuwsberichten tegen: 

  • Rijk zet digitalisering als hulpmiddel tijdens de  beleidscyclus. Ict’ers en experts binnen de informatievoorziening moeten eerder betrokken worden bij het maken van beleid en wetten. Dat stellen cio’s van verschillende ministeries. Dat moet de uitvoerbaarheid van beleid versterken.  Mensen met kennis van digitalisering komen aan tafel te zitten zodra een ministerie beleid of zelfs wetgeving maakt. Lees hier het hele artikel. 
  • 7 cyberhygiëne-principes. Het aantal cyberaanvallen groeit. Fatalisten geloven dat iedere hacker die vastbesloten is om iets of iemand te pakken daarin zal slagen. De waarheid is dat basis-cyberhygiëne genoeg reden voor een aanvaller kan zijn om een ander slachtoffer te zoeken. In dit artikel benoemt de schrijver 7 cyberhygiëne-principes die een organisatie simpeler, schoner en minder aantrekkelijk voor cybercriminelen maken. Het volledige artikel is hier te lezen. 
  • Automatiseerbare medewerker wil niet omscholen. Hoewel twee derde van de werknemers bereid is om technologische vaardigheden te leren, is slechts een derde daar daadwerkelijk mee bezig.  Juist degenen die het grootste risico lopen om taken te verliezen aan systemen en machines, zijn het minst bereid zich te herscholen. Dat blijkt uit onderzoek van drie universiteiten, lees hier meer. 
  • E-herkenning klaar voor Europees gebruik. Bedrijven en instellingen kunnen voortaan gemakkelijker hun online-zaken regelen met overheidsorganisaties in de Europese Unie, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein. Ze moeten dan gebruik maken van e-herkenning als Europees erkend inlogmiddel. Deze mogelijkheid is tot stand gebracht door een publiek-private samenwerking van de leveranciers van e-herkenning en RVO, RvIG, Logius en het ministerie van BZK. Ondernemers die willen weten hoe zij e-herkenning over de grens kunnen gebruiken, nemen contact op met hun leverancier.  Wil je meer weten, lees hier dan meer.
  • Hoe ga je ethisch verantwoord om met AI. Bedrijven zetten nieuwe technologieën zoals AI in om efficiënt om te gaan met de grote hoeveelheid beschikbare data. Deze slimme manier van data-analyse biedt bedrijven voordelen, maar is tegelijkertijd vatbaar voor vooroordelen en is onethisch toe te passen. De uitdaging binnen bedrijven ligt bij het samenstellen van een team dat niet alleen op een inclusieve en eerlijke manier kijkt naar het algoritme zelf, maar ook naar de data, conclusies en resultaten die bij een data-analyse horen. Om dit te realiseren moeten bedrijven investeren in zaken zoals een ai-risico-framework om goed te kunnen evalueren, en een ethiekprogramma om medewerkers actief te betrekken bij het oplossen van ethische kwesties rondom ai. Lees hier het volledige artikel.  

Scroll naar boven