blockchain

Verdwijnt de administratieve organisatie door blockchain?

Blockchain gaat een grote rol spelen bij de digitalisering van de financiële functie. En de administratieve organisatie als vakgebied kan daarmee zomaar verdwijnen. Deze stelling poneert Frans A. Roozen, hoogleraar management accounting van de Vrije Universiteit op Executive Finance.

Hoogleraar Frans Roozen legt uit hoe potentieel verstrekkend de gevolgen van het fenomeen blockchain kunnen zijn op Executive Finance. “Transactionele verwerking van financiële data kan in een blockchain gebeuren. Waarbij door de gedistribueerde gegevensverwerking de validatie van de gegevens als het ware is ingebouwd. De blockchain kan uitgebreid worden met smart contracts. Een smart contract omvat een digitale trigger zodat bijvoorbeeld na levering van een dienst of product er automatisch een betaling plaatsvindt en het sturen van de rekening niet meer nodig is. De hele geschiedenis van transacties wordt vastgelegd op de blockchain, compleet met tijdsstempel. Deze transacties worden gerepliceerd: op jouw systeem en op dat van een derde partij. En cryptografisch versleuteld. Het systeem ontneemt daarbij, omdat meerdere partijen de keten ‘controleren’, de mogelijkheid om te frauderen. Als de mogelijkheid om te frauderen verdwijnt, dan heeft dat ook een grote impact op het proces van controle door controlling, compliance en natuurlijk ook accounting. Daarnaast is, gebruikmakend van smart contracts, realtime rapportage van financiële gegevens mogelijk.”

Dit alles is volgens Roozen moeilijk te bevatten, ook voor CFO’s. “Want in de praktijk zit je nu nog te worstelen met ERP- en financiële systemen waar gegevens als het ware doorheen getrokken worden en er op die gegevensverwerking controle moet plaatsvinden.”

.

Roozen legt op de site van Executive Finance ook wat de status is van blockchain.

Scroll naar boven