e-factureren

Go2BL: langzame groei e-facturen

Minder dan 2% van de binnenkomende facturen wordt op dit moment elektronisch verwerkt. Geautomatiseerd boekhouden groeit in het mbk, maar facturen worden voornamelijk niet-elektronisch aangeleverd. Dit blijkt uit onderzoek van go2UBL onder 81 directeuren, eigenaars en boekhouders van mbk-bedrijven met gemiddeld 18 medewerkers in dienst.

Niet alleen uit het onderzoek van go2BL blijkt dat het ontvangen van e-facturen nog lang niet gangbaar is. Ook het Centraal Bureau voor Statistiek geeft aan dat relatief weinig bedrijven (tot 100 werkzame personen) e-facturen ontvangen; in hun onderzoek gaat het om 16%. Dit betekent dat 84%, nog altijd niet elektronisch factureert.

Rob Tolstra, CEO van go2UBL, ziet duidelijk overeenkomsten: “Je kunt de algemene conclusie trekken dat het ontvangen van e-facturen ook in 2017 niet standaard is geworden. Daar zitten we nog ver vanaf. Sterker nog, uitgaande van de cijfers van het CBS hebben we het afgelopen jaar slechts een groei gemaakt van 2%. Waar in 2017 16% van de ontvangen facturen elektronisch was, lag dat percentage een jaar eerder op 14%.”

E-facturatie levert al wel voordelen op

Ook al versturen veel bedrijven nog geen e-facturen in UBL (Universal Business Language) versturen, de ontvanger kan al gebruikmaken van de voordelen van e-facturatie. Daarvoor kunnen ze een conversiepartij, zoals go2BL gebruiken, die de niet-elektronische facturen omzet in UBL. De UBL-versie kan dan automatisch in een boekhoudprogramma worden verwerkt. Dit levert een flinke tijds- en kostenbesparing op.

Go2BL biedt automatische verwerking buitenlandse facturen

Bedrijven denken vaak dat buitenlandse facturen niet automatisch verwerkt kunnen worden, omdat ze deze niet aan een KVK-nummer kunnen koppelen, geeft Tolstra aan. “Wij leveren daarom met buitenlandse facturen standaard het IBAN-, BIC- en btw-nummer mee, waarmee een boekhoudprogramma de factuur wel automatisch herkent.”

Scroll naar boven