E-proQure coaching en projectleiderschap voor verandertrajecten en persoonlijk leiderschap

Lessen in persoonlijk leiderschap van Ray Klaassens

Persoonlijk leiderschap speelt een belangrijke rol bij het realiseren van zowel individuele als gezamenlijke taken en doelen. Of het nu gaat om op een taakvolwassen wijze uitvoeren van een spend analyse, de wijze waarop je contracten of tenders managet. Of bijdraagt aan een verandertraject waarbij het succesvol invoeren van nieuwe software een optelsom is van acceptatie door collega’s van een nieuwe werkwijze en de software. Ray Klaassens, voormalig officier bij het Korps Commandotroepen en bekend van TV-programma ‘Kamp van Koningsbrugge’, deelt in podcasts en een theatershow zijn ervaringen over persoonlijk leiderschap. Lessen en ervaringen met meer impact dan de vele workshops en cursussen op dit gebied. In deze blog lees je waarom persoonlijk leiderschap zo belangrijk is en ontvang je Ray’s belangrijkste lessen en ervaringen. 

Het belang van persoonlijk leiderschap bij verandertrajecten

Een fout die gemakkelijk gemaakt wordt bij het realiseren van veranderingen is om ervan uit te gaan dat het opstellen van een veranderplan zal leiden tot succes. En het leiderschap en dus het initiatief hierbij is voorbehouden aan de ‘leider’. Bijvoorbeeld een afdelingsmanager, projectleider. Succesvol veranderen vereist echter ook bottom-up initiatieven. De aanwezigheid van deze functionele leiders leidt regelmatig tot passiviteit bij anderen. Met als gevolg dat deze er niet in slagen de verantwoordelijkheid te nemen voor hun rol in het succesvol leiden en sturen naar de gewenste resultaten en/of de organisatie(verandering). Persoonlijk leiderschap betekent echter dat je zelf initiatieven neemt en actie onderneemt om doelen te bereiken. Bij samenwerking houdt dit tevens in dat je dat op een manier weet te doen dat je actief bijdraagt aan het goed functioneren van het team. Hetgeen eisen stelt aan het effectief communiceren en aan flexibiliteit om je aan te passen aan nieuwe situaties en uitdagingen.
Vereist dit een intensieve cursus waarin je leert waaraan je allemaal moet voldoen? Veel onderzoeken wijzen erop dat ‘doen’ de belangrijkste leerschool is. Ray Klaassens heeft zijn lessen over persoonlijk leiderschap in de praktijk geleerd.

Zes belangrijke lessen persoonlijke leiderschap van Ray Klaassens 

Ray Klaassens komt tot de volgende 6 belangrijke lessen, die eenieder zelf in de praktijk kan brengen om inhoud te geven aanigen persoonlijk leiderschap:

1. Formuleer jouw kernwaarden

Door jouw kernwaarden te formuleren geef je aan waarom en hoe je dingen doet en wat je echt belangrijk vindt. De kernwaarden van Ray Klaassens zijn: authenticiteit, levensvreugde, leiderschap en stabiliteit.

2. Kies rolmodellen

Kijk naar een aantal rolmodellen die charisma (dat is: als je zegt klopt met wat je voelt) hebben. Zij geven jou een voorbeeld van hoe je in het leven kunt of wilt staan of waar je op wilt lijken. Ray is ervan overtuigd dat in heel wat mensen een rolmodel schuilt als je maar met de juiste bril naar ze durft te kijken en onbevooroordeeld naar ze kunt luisteren.

3. Groeien doet pijn

Om te groeien en verder te ontwikkelen moet je buiten je comfortzone treden. Je leert niets als je altijd de gemakkelijke weg kiest. Alleen doen wat je al kan zal je niet altijd verder brengen. Als je niet bereid bent om te zien wat fout gaat, leer en groei je niet. Groeien doet pijn: daarvoor zijn lef, discipline en doorzettingsvermogen nodig.

4. Geef duurzaamheid aan je ontwikkeling

Volgens Ray ben je de beste versie van jezelf als je mentoren en een peer groep hebt waar je iets mee kunt. Supervisie (echte groei) en intervisie (met elkaar) geeft een duurzaamheid aan je ontwikkeling. Feedback heb je nodig hebt om verder te komen.

5. Boek kleine succesjes

Zorg dat een moeilijke situatie niet te moeilijk is, zodat het lukt. Zo boek je kleine succesjes. Met deze aanpak ontwijk je het stemmetje in je hoofd wat nergens zin in heeft. Dit betekent dat grote projecten in kleine stukjes worden opgepakt die stap voor stap worden uitgevoerd. De kleine successen geven een gevoel van meer en sommen samen op tot een grote actie.

6. Geloof erin om iets wel te doen

Stop jouw energie in het zoeken naar een reden om het wel te doen. We zijn vaak geneigd te zoeken naar excuses om iets niet te doen. Zoek daarom een reden om het wel te doen en leg die reden heel goed uit aan de groep, daarmee activeer je de rest die ook gaat meedoen.

Richt je binnen een groep op positieve energie

Een Gaus kromme is een kromme curve die een normale verdeling weergeeft met de meerderheid in het midden. Ray Klaassens stelt dat bij veranderingen je niet de illusie moet hebben iedereen gaat inspireren. Tien van de 100 mensen delen met jou de boodschap, die snappen het. Daarnaast zijn er 10 mensen die jouw boodschap nooit bereiken. Dan hou je 80 mensen over. De 40 mensen die het dichts bij de 10 mensen zitten die het snappen, daar richt Ray Klaassens zich op. Als die opschuiven met elkaar en ook de boodschap adopteren, werkt het aanstekelijk en komt er een kritische massa. De rest volgt vanzelf. Bij veel organisaties wordt met name aandacht besteed aan de 10 mensen die negatief zijn. Zij krijgen aandacht en begeleiding en scholing. Dit is vergt te veel aandacht en energie. Er wordt niet beweerd dat je geen oog moet hebben voor diegenen die nog veel weerstand voelen. Ray Klaassens geeft echter aan dat persoonlijk leiderschap van je vraagt dat je je niet laat weerhouden om initiatief te nemen op basis van (verwachte) weerstand of negativiteit.

Durf duidelijk en eerlijk te zijn

Ray raadt aan om duidelijk en eerlijk te zijn. Zo raadt hij Raden van Bestuur aan om minder idioom (moeilijk taalgebruik) te hanteren. Ray benoemt de zaken zoals hij ze ziet en ervaart. Dat verheldert de situatie vanuit zijn perspectief en helpt anderen open te zijn/worden en emotionele obstakels op tafel te krijgen. “Als je iemand raakt zodat deze iets gaat doen, ben je aan het leidinggeven. Als wat je zegt klopt met wat je voelt, dan ben je echt jezelf en heb je charisma, als je dit met energie doet gaat het in het team zitten.” Persoonlijk leiderschap zoals Ray Klaassens dat beschrijft, geeft dan ook niet alleen jezelf energie, maar werkt aanstekelijk en versterkt de samenwerking binnen groepen.

De lessen van Ray beginnen met 1 ding: DOEN, ervan leren en DOEN, ervan leren ……
Dit is de goedkoopste en eenvoudigste manier op weg naar persoonlijk leiderschap.

Scroll naar boven