dutch blockchain research agenda

Nederlandse blockchain onderzoeksagenda bekendgemaakt

Zo’n dertig Nederlandse partijen gaan samenwerken aan blockchainprojecten vanuit de Dutch Blockchain Coalition, een publiek-privaat initiatief van het ministerie van Economische Zaken. Onder voorzitterschap van prof. dr. J.C. van de Pol (Universiteit Twente, voorzitter adviescommissie) is begin mei een onderzoeksagenda op het gebied van blockchain gepubliceerd.

Aan de hand van de onderzoeksagenda kunnen relevante partijen in Nederland, waaronder hogescholen, universiteiten en andere onderzoeksinstellingen, hun onderzoeksactiviteiten verder programmeren rondom blockchainvraagstukken.

Blockchain in Europa

Volgens de coalitie kan de agenda ook een belangrijk instrument zijn voor de Nederlandse bijdrage aan de Europese programmering en werkprogramma’s op het gebied van blockchainonderzoek en -ontwikkeling. Vorige maand meldden we al op E-proqure.nl dat 22 Europese landen, waaronder Nederland gaan samenwerken op het gebied van blockchain.

InkopersCafe.nl sprak met Frans van Ette, manager van de blockchain coalitie en consultant bij TNO, over de ontwikkelingen. “Iedereen heeft inmiddels in de gaten: blockchain doe je met elkaar. In je eigen organisatie kan je prima in een centrale database werken, maar blockchain is juist geëigend om over partijen heen zaken te regelen. Je hebt elkaar dus per definitie nodig”, aldus Van Ette.

Volgens van Ette zal blockchain een soort ‘source of truth’ worden, omdat data niet meer ergens centraal worden opgeslagen, maar door veel partijen beheerd worden. Hij voegt daaraan toe: “Je bent daarnaast niet meer afhankelijk van een derde partij. Ook is alles programmeerbaar, denk bijvoorbeeld aan smart contracts (Lees ook Wat betekenen smart contracts voor de inkoopfunctie?). Hiermee kunnen bepaalde handelingen automatisch uitgevoerd worden als er iets getriggerd wordt in de blockchain. Het is tevens disruptief, omdat er minder mensenhanden nodig zullen zijn.”

Blockchain en inkoop

Van Ette geeft aan dat de mogelijkheden met blockchain eindeloos zijn. Voor Inkoop ziet hij wel een aantal belangrijke ontwikkelingen zegt hij op Inkoperscafé.nl. “Ketens zullen steeds transparanter worden. Je kunt als inkoop zien waar je grondstoffen vandaan komen en via welke kanalen dat allemaal is gegaan. Ook hoef je op een gegeven moment niet meer alles bij te houden, want de blockchain is zo geprogrammeerd dat dit geautomatiseerd gaat. Het zal zorgen voor meer efficiëntie en transparantie in de keten.”

Lees het volledige interview met Van Ette op Inkoperscafé.nl

Deelnemers aan de coalitie zijn onder andere TU Delft, TNO, Kadaster, ministerie van Justitie & Veiligheid, Nationale-Nederlanden, de grote Nederlanse banken en Enexis.

Onderzoeksagenda

De onderzoeksagenda bevat een aantal onderzoeksvragen over onder meer techniek, juridische vraagstukken, economische impact en ethiek. Er komen met de agenda volgens de initiatiefnemers uiteindelijk miljoenen euro’s beschikbaar voor wetenschappelijk onderzoek.

Download de volledige onderzoeksagenda

Download de samenvatting van de onderzoeksagenda

Scroll naar boven