Ondernemer: hoe haal je het beste uit je leveranciers ?

Je kent het wel. Voor de derde keer deze week belt een goede klant. Waar blijven mijn spullen. Ze zouden vorige week vrijdag geleverd worden! Productie zegt we willen wel, maar missen een aantal onderdelen. Het magazijn heeft ze wel besteld, maar nog niet ontvangen. En je leverancier ….. die belooft gouden bergen.

Goudenbergen

Mijn leverancier levert te laat

Dagelijks ben je in de weer om de klanten te laten zien dat ze een prima leverancier hebben gekozen. Je begrijpt het probleem waar ze een oplossing voor zoeken, je biedt deze door goede producten en diensten en dat alles voor een redelijke prijs. Uiteraard probeer je zelf ook wat euro’s te verdienen en prettig te werken. Maar alles staat in het teken van de klant en dat weten je medewerkers ook. Hoe kan het nu dat jij ondernemer, als leverancier van jouw klanten, dit wel snapt, maar jouw eigen leveranciers vaak niet?

Kies de juiste leveranciers

Zoals jij hebben veel ondernemers het zo druk met hun klanten en de eigen organisatie, dat het managen en ontwikkelen van toeleveranciers er een beetje bij in schiet.

  • Hoeveel leveranciers heb je eigenlijk?
  • Welke leveranciers zijn de belangrijkste en hoe presteren ze eigenlijk?
  • En betaal je een goede prijs voor al dat moois of …..?

Het is slim om eerst voor aandacht voor je klanten te kiezen. Maar daarnaast zou wat extra kennis en tijd bij het kiezen en managen van leveranciers veel kunnen opleveren.

Beter samenwerken met leveranciers

Veel bedrijven kopen inmiddels al meer dan 50% van hun omzet in. Goede leveranciers zijn belangrijk. Niet alleen om de klanten afgesproken levertijden te kunnen nakomen, maar ook om producten van een goede kwaliteit tegen scherpe prijzen te kunnen bieden. En steeds vaker maken bedrijven van kennis en inzichten van leveranciers gebruik om nieuwe innovatieve producten en diensten te ontwikkelen. Leveranciers zijn belangrijk en om het beste uit de leveranciers te halen wordt kennis op het gebied van inkoop- en ketenmanagement steeds belangrijker.

Elektronisch inkopen voor het betere inkoopprestaties

Gelukkig is er inmiddels de nodige slimme software ontwikkeld die jou kan helpen. In het jargon van het vak inkoopmanagement is de officiële verzamelnaam e-Procurement. De software die de processen tussen jouw organisatie en haar leveranciers ondersteund was nog niet zo lang geleden alleen beschikbaar voor grote bedrijven met imposante IT afdelingen. Maar tegenwoordig zijn er veel systemen voor middelgrote- en kleine bedrijven. Niet moeilijk te implementeren, in de cloud beschikbaar en heel betaalbaar dus een hoog rendement op de investering.

Bijvoorbeeld software die het hele proces van het plaatsen van orders bij leveranciers tot het betalen van de factuur ondersteund, zorgt voor veel inzicht. Is de order echt geplaatst, heeft de leverancier deze geaccepteerd inclusief de levertijd, wat is de status en zijn de afgesproken prijzen gefactureerd. En het zorgt voor efficiency want de communicatie gaat elektronisch (snel en goedkoop), de noodzakelijke gegevens worden 1 keer ingevoerd (veel minder foutkansen) en voor alle medewerkers die het moeten weten is de informatie beschikbaar. Bovendien kun je door scherp te sturen op betalingsafpraken met leveranciers jouw cashflow optimaliseren.

Wat kan slimme inkoopsoftware jouw bedrijf opleveren?

Die vraag is niet zo moeilijk te beantwoorden. E-proQure, kenniscentrum voor e-Procurement, heeft de afgelopen jaren veel informatie over beschikbare inkoopsoftware verzameld en hierover een marktverkenning inkoopsoftware rapport uitgebracht. Dit door zelf onderzoek te doen, door goed te kijken naar de resultaten van onderzoek van anderen en door informatie over praktijkervaringen te vergelijken. Bijvoorbeeld over hoe kies je de software, wat is het te verwachten rendement en hoe zorg je ervoor dat de software gaat werken binnen jouw organisatie. Zo is het snel en eenvoudig te bepalen of slimme inkoopsoftware iets is voor jouw bedrijf . Denk je dat je hierbij wat hulp kunt gebruiken mail dan naar info@e-proqure.nl. Antoinette Vriend of Gert Walhof, kennispartners van E-proQure, nemen dan snel contact op. Wil je eerst het marktonderzoek rapport voor Inkoopsoftware lezen, klik dan hier.

E-proQure is het kenniscentrum voor e-Procurement in de Benelux. Antoinette Vriend en Gert Walhof zijn als kennispartners verbonden aan E-proQure. Meer informatie vindt je op www.e-proqure.nl.

Scroll naar boven