Onventis neemt met Main Capital Workflowwise over

Het Duitse Onventis heeft samen met het management en grootaandeelhouder Main Capital, WorkFlowWise uit Rijswijk overgenomen. WorkFlowWise is een leverancier voor workflowautomatisering, factuurverwerking en declaratie-afhandeling.  WorkFlowWise stond drie jaar geleden nog bekend onder de naam 20/20 vision.

Win-win door combinatie

In de komende jaren zal de combinatie met WorkFlowWise het Open Procurement Network van Onventis uitbreiden, vooral met volledig cloudgebaseerde factuurverwerking en declaratie-afhandeling, geoptimaliseerd voor middelgrote bedrijven en organisaties.  Zowel Onventis als WorkFlowWise zijn actief in de markt voor purchase-to-pay automatisering. Als je de producten in detail bekijkt is er echter meer aanvulling dan overlap in beide producten. Onventis is vooral sterk in het Purchase deel van het proces. Met mooie functionaliteiten voor supplier management, source to contract, catalogus management zowel intern als extern maar ook het open procurement netwerk waarbij buyers en suppliers aan elkaar worden verbonden.

WorkFlowWise is traditioneel sterk in het Pay deel van het proces met functionaliteiten voor factuurverwerking en matching, medewerker declaratie afhandeling maar ook het realiseren van maatwerk workflows op ons low-code platform.

De tweede mooie synergie is de geografische focus van beide bedrijven. Onventis is actief in de DACH regio (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland). Waar WorkFlowWise primair acteert in de BeNeLux met een groeiend aantal klanten in Noord-Amerika. Gezamenlijk bedienen Onventis en WorkFlowWise ongeveer 1.000 klanten met ruim 100 medewerkers.

Over WorkFlowWise

WorkFlowWise werd opgericht in 1997. Drie jaar geleden nog veranderde het bedrijf haar naam van ’20/20 vision’ in ‘WorkFlowWise’. Het bedrijf biedt een low-code-platform gericht waarmee bedrijven zelf snel budget- en factureringssoftware kunnen bouwen. WorkFlowWise bedient klanten als Adecco, Hilton Food Group en SDU Publishers.

Over Onventis

Onventis heeft cloud-based oplossingen voor e-procurement geoptimaliseerd voor middelgrote ondernemingen. Het Onventis Open Procurement Network verbindt B2B-bedrijfsprocessen voor kopers en leveranciers op een eenvoudige en veilige manier. Naast holistische 360 ° processen voor strategische en operationele inkoop, omvat het alles-in-één inkoopnetwerk contentintegratie en netwerkmogelijkheden over de bedrijfsgrenzen heen. Wereldwijd verwerken ongeveer 850 inkooporganisaties met ongeveer 450.000 gebruikers en 50.000 leveranciers jaarlijks meer dan 10 miljard euro aan inkoopvolume via het Onventis-platform. Onventis Buyer ondersteunt bedrijven bij inkoop om het zakelijk succes te vergroten door kostenbesparingen op materiaal en door procesoptimalisatie. Onventis Supplier ondersteunt leveranciers om klanten aan te trekken en verkoopkansen te benutten. Het modulaire productportfolio van Onventis is bekroond met het BME-keurmerk “Supplier Relationship Management” en “Mobile Procurement”, evenals het BITMI-keurmerk “Software Made in Germany” en “Software Hosted in Germany”. De informatiebeveiligingsbeheersystemen (ISMS) bij Onventis zijn ook gecertificeerd volgens ISO / IEC 27001.

Meerdere overnames

Naast de overname van WorkFlowWise heeft Main Capital, dat ongeveer €1 mrd in beheer heeft, twee bedrijven een overname gedaan. De eerste betreft de overname van het onlinecursusplatform CSS Breda door SDB Groep, dat software voor de zorgsector maakt. Met SDB Groep, 200 medewerkers, wil Main alle mogelijke software bieden aan de zorgsector. Van salarissoftware tot applicaties voor planning en cursussen. CSS Breda, met zo’n twintig medewerkers, is gespecialiseerd in e-learning voor de zorgsector

De tweede transactie gaat om Zaaksysteem, een maker van software voor gemeenten, dat wordt ingelijfd door branchegenoot Exxellence Groep.  Exxellence Groep werd pas in maart dit jaar grotendeels door Main gekocht voor een kleine €10 mln. De automatiseerder uit Hengelo maakt allerhande software voor onder andere grotere gemeenten, zoals Utrecht, en waterschappen.  Op termijn wil het bedrijf een directe concurrent worden voor grote IT-bedrijven als Centric en Pinkroccade. Met Zaaksysteem, dat vooral software voor kleinere gemeenten als Vijfheerenlanden en Hof van Twente maakt, komen daar in elk geval ruim dertig medewerkers bij.  Zaaksysteem werkt veel met open source-software. Lokale overheden vragen steeds vaker om dit soort software, waarvan de broncode openbaar is, om te voorkomen dat ze aan een leverancier vast te komen zitten E-factuur.

IT specialist Main Captal op jacht

Sinds het uitbreken van de coronacrisis is Main Capital naarstig op jacht naar overnamekandidaten. De afgelopen jaren werden softwarebedrijven in rap tempo duurder, maar de laatste tijd zijn bedrijven door de coronacrisis iets goedkoper geworden. Main schat zelf dat de gevolgen van het coronavirus grotendeels aan het investeringshuis voorbij gaan. Het is actief in de markt van softwarebedrijven die veel werken voor sectoren als de zorg en de overheid. Bovendien gaat het vaak om veelgebruikte software die moeilijk is weg te bezuinigingen.   Een groot deel van de omzet komt daardoor jaarlijks terug.

Buy and build Het Haagse investeringshuis werkt doorgaans volgens het buy-and-build-principe. Het neemt een meerderheidsbelang in een bedrijf, houdt het bestaande management aan, en biedt kennis en kapitaal voor verdere expansie en vervolgovernames.

De twee overnames staan niet op zichzelf. Vorig jaar haalde Main €565 mln aan nieuw geld op. Het investeringshuis mikt vooral op softwarebedrijven in Noord-Europa. De durfinvesteerder is actief in Nederland, maar heeft ook een kantoor in Duitsland. Afgelopen jaar kwam daar een kantoor in Zweden bij.

Scroll naar boven