E-proQure onderzoekt Oracle als potentiële leverancier van Spend Management en inkoopsoftware oplossingen.

Oracle en Google willen vendor lock-ins voorkomen door meer ‘open’ te worden

Steeds vaker stappen bedrijven over naar de cloud. Toch zien bedrijven risico’s bij deze overstap, onder andere de kans op een vendor lock in en eventuele problemen als zij hun workloads naar andere (cloud)omgevingen willen verplaatsen. Zij vinden het daarom belangrijk dat bepaalde cloudoplossingen en -toepassingen worden gestandaardiseerd of anderszins meer ‘open’ worden.

Cloudinfrastructuur wordt meer standaard

Oracle verwacht dat bepaalde oplossingen en toepassingen rondom cloud in de nabije toekomst gestandaardiseerd worden en niet meer vendor-afhankelijk worden. Hij denkt hierbij vooral aan rekenkracht en storage, de onderliggende cloudinfrastructuur. Volgens hem moeten leveranciers hun geld halen uit andere diensten, zoals data, datamanagement en collaboration.

Google Cloud-CEO Kurian ziet het iets anders, hij verwacht dat het ‘openen en standaardiseren’ van cloudinfrastructuur nog wel even op zich laat wachten. Doordat steeds meer bedrijven naar de cloud overstappen, verwacht Google wel dat de prijs snel zal dalen.

Meer open cloudmodellen een must

Op het gebied van het meer open en flexibel maken van de diverse (public) cloudplatforms zodat workloads makkelijker kunnen worden verplaatst, geeft Google aan dat dit moet gebeuren. Het is de ambitie van Kurian en Google Cloud om klanten meer opties te geven in hun technologiekeuze. Het moet aan organisaties zijn om te kiezen met welke partijen ze op een gegeven moment voor een bepaalde workload in zee gaan, en wisselen mag geen complexe zaak zijn.

Vandaag is het niet eenvoudig om van bijvoorbeeld AWS naar Azure of omgekeerd te verhuizen met je digitale infrastructuur. Hij geeft aan dat bedrijven dit steeds meer willen en dat de techgigant ook hier nu steeds meer op inspeelt. Dit voorkomt volgens hem ook de vendor lock-in die bedrijven zo vrezen. Het is niet verwonderlijk dat net Google zo zichtbaar inzet op deze ambitie. De Google Cloud is immers de kleinste van de drie grote jongens, met Microsoft Azure op plaats twee en AWS als marktleider. In een meer gestroomlijnd ecosysteem is de kans dan ook het grootst dat er meer klanten en workloads naar Google vloeien dan omgekeerd.

Ook Oracle geeft aan dat ze een open en veilig platform wil leveren dat wordkloads voor meerdere omgevingen ondersteunt, inclusief on-premises- en multicloudomgevingen. Ook derde partijen kunnen hun eigen software- en applicatie-omgevingen op Oracle’s onderliggende platform uitrollen. Volgens Oracle is haar focus altijd gericht geweest op het vermijden van een vendor lock-in en het beschikbaar stellen van een open omgeving. Voorbeelden hiervan zijn de diverse interconnectiviteitsmogelijkheden met Azure, het versneld brengen van VMware-workloads naar de Oracle OCI-cloudinfrastructuur en andere multicloud portability.

Aandacht voor industriespecifieke oplossingen

Beide leveranciers concluderen, nu de cloudmarkt flink groeit, dat het voor de cloudaanbieders wel belangrijk wordt vendor lockin te voorkomen en meer open cloudmodellen te bieden. Ook moeten zij daarbij ook aandacht gaan geven aan meer industriespecifieke oplossingen en toepassingen.

Scroll naar boven