E-proQure onderzoekt Oracle als potentiële leverancier van Spend Management en inkoopsoftware oplossingen.

Oracle ontslaat 1300 medewerkers

In maart heeft Oracle aangekondigd dat er 1300 mensen ontslagen vallen in Dublin, maar ook Amsterdam en Malaga gaan hier wat van merken. De ontslagen vallen met name in sales, business development en solutions engineering. Oracle heeft in Nederland twee vestigingen waar in totaal circa 1.400 mensen werken.

Transitie naar cloudgebaseerde diensten

Oracle zit in een transitiefase waarbij veel on premise oplossingen langzaam worden vervangen door cloudgebaseerde diensten. Oracle bouwt een gecombineerd cloud ecosysteem met zowel cloud infrastructuur (IaaS), het Autonomous Data Warehouse (PaaS) en business applicaties als ERP en CRM (SaaS). Voor Oracle-werknemers betekent dit een grote verandering, iedereen die niet mee kan in de cloud wereld moet vertrekken.

Ontslagronde door achterblijvende cijfers

De ontslagronde lijkt ook een gevolg van de achterblijvende kwartaalcijfers die eind 2019 werden gepresenteerd, waaruit is gebleken dat de omzet groei in Oracle’s cloudpropositie de omzetdaling bij traditionele licentieverkoop niet compenseert. Eind maart meldde Oracle echter de beste kwartaalcijfers in twee jaar. De opbrengsten uit de cloud vormden 72% van de totale omzet in het laatste kwartaal, tegenover 70% een jaar eerder. De omzet komt grotendeels uit abonnementen. Er is nog geen merkbaar effect als gevolg van de Corona crisis merkbaar, dit wordt op zijn vroegst in het vierde kwartaal 2020 verwacht.

Nederlandse cloudregio Oracle van start

Oracle heeft sinds begin 2020 haar cloudregio in Amsterdam-Zuidoost operationeel. Verwacht wordt dat veel Nederlandse klanten, zoals energiebedrijf Eneco en verzekeraar Menzis, hun clouddiensten op termijn migreren naar of synchroniseren met de Amsterdamse locatie. Ook voor organisaties in andere Europese landen is dit een nieuwe mogelijkheid. De opzet van cloudregio’s past in Oracle’s strategie om clouddiensten te leveren die voldoen aan hoge eisen op het gebied van beveiliging en wet- en regelgeving (compliance). Zo kunnen afnemers bijvoorbeeld voorkomen dat gevoelige data buiten de EU worden gehost. Amsterdam en Frankfurt zijn nu de enige twee cloudlocaties binnen de EU. Amsterdam is een van de vijf nieuwe cloudregio’s die Oracle vanaf nu openstelt voor klanten. In totaal heeft het bedrijf wereldwijd vijftien van dergelijke regio’s. Voor het eind van 2020 verwacht Oracle er 36 te hebben, meldt het bedrijf.

Licentiemodel Oracle wordt vervangen

Daarbij veranderen niet alleen de diensten, maar ook het afrekenmodel. Het licentiemodel wordt vervangen door een abonnement of pay as-you-go-model. Bij het pay-as-you-go model wordt gebruik gemeten en betaal je alleen voor wat je gebruikt.

Scroll naar boven