PERSIST onderzoek naar competenties inkopers in Industry 4.0 tijdperk

Een aantal universiteiten in Europa, waaronder de Universiteit Twente, zijn gestart met een nieuw wetenschappelijk onderzoekproject PERSIST.  In november 2019 vond de kick-off plaats. Het onderzoek gaat na welke competenties een inkoper nodig heeft om succesvol te zijn in het Industry 4.0 (I4.0) tijdperk. Onder Industry 4.0 wordt verstaan ‘de transformatie van industriële productie door het samengaan van traditionele werkwijzen met digitale technologieën en internet.

Doelstellingen PERSIST

PERSIST heeft drie doelstellingen:

  • Het identificeren van huidige skills van inkopers die ook in de toekomst belangrijk blijven en nieuwe skills die moeten worden toegevoegd. Dit moet het competentie raamwerk voor de inkoper I4.0 opleveren.
  • Het bouwen van een modulair programma Purchasing & Supply Management (hierna: PSM) binnen Masters. In dit programma kunnen studenten de gevonden skills leren.
  • Het ontwikkelen van nieuwe games om studenten deze skills ook spelenderwijs te leren als onderdeel van de didactische aanpak voor het genoemde modulaire programma.

De onderzoekers gaan er van uit dat het opdoen van diepgaande kennis, die op verschillende manieren wordt verkregen, tot bovenstaande resultaten kan leiden. Het onderzoek bouwt voort op de resultaten van het PERFECT onderzoek. In dat onderzoek ging het vooral om PSM competenties voor de toekomst in het algemeen. Dit onderzoek is inmiddels afgerond.

Eerste onderzoeksresultaten PERSIST beschikbaar

Inmiddels is het eerste resultaat van het PERSIST-project beschikbaar gekomen. Het is een white paper met de resultaten van een studie waarbij in wetenschappelijke literatuur is gezocht naar toekomstige skills en wat van belang is bij het ontwikkelen van serious games voor het onderwijs. Zodra deze resultaten door de onderzoekers zijn getoetst met professionals die nu actief zijn in de inkooppraktijk, komen we hier inhoudelijk op terug.

Onderzoek dat ertoe doet voor de inkoper van nu

Naar mijn mening is in de projecten PERFECT en PERSIST sprake van onderzoek dat ertoe doet. Zowel voor de inkopers van nu en als voor studenten die in dit vak geïnteresseerd zijn. De uitkomsten van het PERFECT- onderzoek laten al zien dat inkoopprofessionals vakmensen zijn. Zij begrijpen de business en hebben de competenties om zowel met de business als leveranciers samen te werken. Het kunnen omgaan met grote hoeveelheden data, deze data analyseren en resultaten hiervan inzetten om betere beslissingen te nemen, behoren tot de benodigde vaardigheden. Ik ben benieuwd welke verdieping en nieuwe inzichten de resultaten van het PERSIST-onderzoek hierin gaan aanbrengen.

Meer informatie?

Je vindt alle informatie op de PERSIST website. Ook kun je het onderzoek volgen door je aan te melden voor LinkedIn groep.

Gert Walhof

Scroll naar boven