Project- en verandermanagement: twee kruisende wegen!

De investeringen in enterprisesoftware, waaronder e-procurementsoftware, groeien met 5,5% in vergelijking met 2014 volgens Gartner. De meeste organisaties beseffen dat de overlevingskans wordt vergroot door de inzet van slimme technologie. Zo ook inkooptechnologie! De kans op succes is daarbij het grootste als ICT-projecten worden aangevlogen vanuit een integrale benadering van project- en verandermanagement. Wat zegt wereldwijd onderzoek uit de praktijk?

 Veel organisaties integreren projectmanagement en verandermanagement. Ieder project brengt immers verandering met zich mee. Zowel qua processen, systemen, structuren als mensen.

Waar projectmanagement zich richt op de harde kant (ratio, technologie, planning, mijlpalen), richt verandermanagement zich op de menselijke kant (emotie, leerproces, houding en gedrag) en houdt zich bezig met het managen van weerstanden bij mensen.

Integratie project- en verandermanagement

Uit wereldwijd onderzoek (2014, Prosci) blijkt dat 71% van de respondenten project- en verandermanagement integreren. Integratie wordt zelfs als de top 6 belangrijkste factor voor succes genoemd.

Integrated project and change management (2014, Prosci)

Kijken we naar de impact van integratie op de overall effectiviteit, dan zien we dat 61% van de participanten die integreerden de effectiviteit van overall integratie als ‘goed’ of ‘excellent’ beoordeelden, vergeleken met 34% die niet integreerden.

Integrated project and change management (2014, Prosci)

Tot slot blijkt dat integratie een aanwijsbare positieve invloed heeft op het behalen van de doelstellingen van een project. Uit het onderzoek blijkt dat 62% van de participanten die projectmanagement en changemanagement integreerden de projectdoelstellingen behaalden of overschreden. 45% van de participanten die niet integreerden behaalden of overschreden de projectdoelstellingen.

Integrated project and change management (2014, Prosci)

Recent wereldwijd onderzoek bewijst dat de meeste projecten projectmanagement en verandermanagement integreren. Integratie heeft niet alleen een aanwijsbare positieve invloed op de overall integratie, maar ook op de realisatie van de doelstellingen van een project. Succesvolle e-procurement trajecten zijn dan ook gebaat bij integratie.

Scroll naar boven