SAP adviescommissie AI

SAP stelt adviescommissie AI-ethiek in

SAP, ontwikkelaar van ERP-software, heeft een adviescommissie opgericht voor AI-ethiek. Het panel moet de techgigant helpen op het juiste pad te blijven bij het ontwikkelen van machine learning technologie.

Het Duitse SAP meldt op de site dat het het eerste Europese bedrijf is dat een externe adviescommissie opricht rond ethiek in artificial intelligentie. Het gaat om een comité van vijf experts met ervaring in publiek recht, ethiek en bio-ethiek. De komende maanden wordt de adviescommissie nog verder uitgebreid. SAP wil daaraan zijn eigen expertiseop het gebied van machine learning, design en security toevoegen.

Het panel gaat zich buigen over use cases waarbij AI-technologie wordt geconfronteerd met de principes van bijvoorbeeld internationale mensenrechten. Of waarbij vooroordelen in de AI kunnen sluipen. Het bedrijf gaat daarvoor technische oplossingen zoeken om vooroordelen te verminderen, maar het wil ook de diversiteit van zijn werknemers verbeteren.

Lid van de adviescommissie Susan Liautaud: “AI offers immense opportunities, but it also raises unprecedented and often unpredictable ethics challenges for society and humanity.”  Ze voegt daaraan toe: “The AI ethics advisory panel allows us to ensure an ethical AI, which serves humanity and benefits society.”

Richtlijnen AI

SAP geeft hiermee aan dat AI-ethiek voor hun erg belangrijk is en dat het bedrijf meer wil doen dan wat wettelijk gevraagd wordt. Al was het maar omdat er rond deze problematiek nog niet meteen wetten voorhanden zijn. Tegelijkertijd met de aankondiging van de adviescommissie komt de softwareontwikkelaar ook met richtlijnen voor AI.

Bron: SAP

Scroll naar boven