SDU GenAI

SDU GenIA-L voor (inkoop)juristen en fiscalisten

Met de lancering van GenIA-L heeft Sdu in Nederland de eerste betrouwbare generatieve AI-toepassing voor juristen en fiscalisten op de markt gebracht. GenIA-L levert betrouwbare antwoorden met bronvermelding voor de beroepsgroep. Dat levert veel tijd- en efficiencywinst op. 

GenIA-L al eerder op Spaanse en Franse markt 

Moederbedrijf Lefebvre Sarrut, Europees leider op het gebied van juridische en fiscale kennis, lanceerde GenIA-L vorig jaar al met succes op de Spaanse en Franse markt. De tool is samen ontwikkeld met en uitgeprobeerd door honderden juristen, fiscalisten en eigen AI-experts en is gevoed met juridische en fiscale documenten en bronnen. Na de lancering in Nederland gaat Sdu de AI-tool samen met vijf zogeheten launching partners verder ontwikkelen. 

GenIA-L maakt het zoeken naar informatie door juridische en fiscale professionals sneller, eenvoudiger en krachtiger. Zij krijgen direct een compleet antwoord op een onderzoeksvraag, gebaseerd op betrouwbare bronnen, en komen zo sneller tot de kern. AI verkleint de kans om daarbij iets te missen. “Er is een grote werkdruk en een personeelstekort bij deze beroepsgroep. Het ouderwetse zoeken kost gewoon heel veel tijd. Daar maken we een grote slag in, zodat je makkelijker door het zoekproces heen gaat”, zeggen manager Rechtsorde Niels Bergers en productmanager NDFR Evelien Verhage van Sdu. 

Risico van onjuiste en onvolledige informatie door actuele juridische bronvermelding 

Bij het gebruik van meer algemene AI-tools zoals ChatGPT lopen juristen en fiscalisten het risico misleid te worden door onjuiste en onvolledige informatie, ontdekte Sdu eerder. Generieke Gen-AI producten doorzoeken alle bronnen, dus niet alleen juridisch- of fiscaal relevante databases en documenten. Omdat bronvermelding ontbreekt, is niet na te gaan of de gevonden informatie 100 procent betrouwbaar of bruikbaar is. Informatie van GenIA-L is gebaseerd op gevalideerde juridische bronnen, dus wel betrouwbaar en bruikbaar voor juristen en fiscalisten. De getoonde informatie en argumenten zijn gebaseerd op actuele juridische bronnen uit de toonaangevende juridische databanken van Sdu zoals Rechtsorde, OpMaat en NDFR. ,,We hebben eigenlijk alle minpunten van de generieke AI-tools proberen op te lossen in GenIA-L. Bij ons kun je onder andere een bronvermelding zien, wat voor juristen en fiscalisten van belang is. Ook baseert de tool zich alleen op betrouwbare bronnen, die door redacties zijn geschreven of afkomstig zijn van overheidsinstanties. Algemene tools nemen ook allerlei blogs en zelfs verzonnen teksten mee in hun antwoorden. Omdat de bronvermelding ontbreekt, weet je dan niet zeker of het juiste informatie is”, zeggen Bergers en Verhage. 

Doorontwikkeling GenIA-L

SDU gaat komende maanden samen met kantoren doorontwikkelen GenIA-L is 31 januari op de markt gebracht. De komende zes maanden gaat Sdu het product samen met vijf kantoren doorontwikkelen. Drie uit de fiscale sector: Visser & Visser, HLB Witlox Van den Boomen en Mazars. En twee uit het juridische werkveld: Houthoff en AKD. Samen met hun juristen en fiscalisten en met eigen AI-experts wordt bepaald wat GenIA-L nog meer moet kunnen om juridisch-fiscale werkprocessen efficiënter te maken. ,,Wij geloven sterk in de krachtige interactie tussen AI en de juridisch professional. Die krijgt hulp van een slimme digitale, research-assistent, die helpt bij het oplossen van complexe casussen, actuele kennis van het Nederlands recht heeft en deze kennis direct toepast”, leggen Bergers en Verhage uit. 

Over Lefebvre Sarrut 

Lefebvre Sarrut is de Europese leider op het gebied van juridische, fiscale en regelgevende kennis. Met kantoren in Frankrijk (Lefebvre Dalloz), Duitsland (Juris/Stollfuß), Italië (Giuffrè Francis Lefebvre), Nederland (Sdu), Spanje (Lefebvre) en België, Luxemburg en het Verenigd Koninkrijk (Larcier-Intersentia) biedt de groep, publicaties, softwareoplossingen en trainingen voor een breed scala van organisaties in de private en publieke sector en voor gereglementeerde beroepen zoals notarissen, registeraccountants, advocaten enzovoort. Lefebvre Sarrut genereerde in 2022 een omzet van € 542 miljoen en heeft 2.400 mensen in dienst. De missie van de groep is om kennis beschikbaar te stellen voor een eerlijkere, efficiëntere en duurzame samenleving. Zie ook: www.lefebvre-sarrut.eu

Over Sdu 

Sdu zet zich in voor bedrijven en professionals in de juridische, fiscale, en publieke sector en bedrijfsleven. Met ruim 200 jaar ervaring ontwikkelt Sdu opleidingen, producten en diensten in co-creatie met haar klanten, waardoor zij kunnen innoveren en succesvol kunnen zijn. Zo biedt zij ook de kennisbank VIND Inkoop en Aanbesteding, een uniek door de thematische, praktijkgerichte vertaling van de wet- en regelgeving.  De online kennisbank biedt daarnaast het ‘Inkoopproces’ aan in een overzichtelijke flowchart met de opeenvolgende processtappen die een organisatie doorloopt bij het inkopen van werken, leveringen en/of diensten. Elke processtap is aanklikbaar en voorzien van praktische informatie. 

Sdu is onderdeel van het internationaal gerenommeerde familiebedrijf Lefebvre Sarrut, dat in Europa een leidende rol speelt op het gebied van juridische en fiscale dienstverlening. Zie ook: www.sdu.nl

Scroll naar boven