privacygevoelige data op Tenderned

Tenderned waarschuwt extra voor privacygevoelige info

TenderNed heeft in oktober een wijziging doorgevoerd om aanbestedende diensten te waarschuwen voor privacygevoelige of commercieel vertrouwelijke informatie in aanbestedingsdocumenten.

Immers, aanbestedende diensten zijn zelf verantwoordelijk voor de informatie die zij op TenderNed publiceren. Zo stelt Tenderned. Om aanbestedende diensten, zoals gemeenten, extra alert te maken op hun verantwoordelijkheid, toont TenderNed voortaan een extra waarschuwing voordat gebruikers een aankondiging, rectificatie of nieuwe aanbestedingsdocumenten publiceren.

Privacygevoelige gegevens burgers of medewerkers niet opnemen

Uit eerder onderzoek van RTL Nieuws bleek dat gemeenten o.a. leerlinggegevens en roostertijden publiceerden in hun aanbestedingsdocumenten. Daarom adviseert PIANOo aanbestedende diensten om goed af te wegen of het noodzakelijk is om gegevens van burgers of eigen medewerkers op te nemen in de aanbestedingsdocumenten. Hetzelfde geldt voor commercieel vertrouwelijke informatie.

Naam inkoper niet meer zichtbaar

Daarnaast is in aankondigingen op Tenderned niet meer publiek zichtbaar welke gebruiker van de aanbestedende dienst een document heeft geüpload. Voorheen stonden bij de toegevoegde documenten de naam van de gebruiker die deze had geüpload. Hierdoor werd het dus zichtbaar welke inkoper aan welke inkoop kon worden toegeschreven.

Scroll naar boven