cloudsourcing

Voordelen en valkuilen cloudsourcing

Cloudsourcing kan wel degelijk grote voordelen bieden, maar er zijn ook valkuilen waarmee rekening gehouden dient te worden. Durk Boersma en Walter van Holst van IT-adviesbureau Mitopics beschrijven de voor- en nadelen in een artikel op hun website.

“In de praktijk neemt bijna iedere organisatie clouddiensten af, of dat nu beleid is of niet. Enerzijds zijn er veel kritische geluiden over beveiliging en privacy in de cloud. Anderzijds bezweren leveranciers, en al helemaal hun resellerkanalen, dat er niets aan de hand is en dat de cloud alle problemen als sneeuw voor de zon doet verdwijnen,” geven de auteurs aan.

Boersma en van Holst lichten een aantal aandachtspunten toe die kunnen helpen als een door hen genoemde “routekaart in het doolhof van clouddiensten”. Samengevat zijn dit:

  • Informatiebeveiliging in de cloud vereist serieuze managementaandacht
  • Zonder vergaande transparantie van cloudleveranciers geen AVG-compliance
  • Vendor lock-in is een levensgroot gevaar
  • Flexibiliteit is niet gegarandeerd, zeker niet bij Infrastructure-as-a-Service en Platform-as-a-Service en Software-as-a-Service
  • Cloudsourcing biedt voordelen, maar…

De conclusie van Boersma en van Holst is dat clouddiensten enorme voordelen kunnen hebben. Ook op het gebied van beveiliging. “Maar, de vendor lock-in kan ertoe leiden dat die voordelen niet volop benut worden. Daarnaast is de belangrijkste drijfveer voor veel cloudtrajecten, de hoop dat IT minder managementaandacht zal vergen, een verkeerde drijfveer. Wat de flexibiliteit betreft: breng vooral de basisbehoeften van de organisatie in kaart en vergelijk die met het deel dat fluctueert. Dan kan best eens blijken dat de behoefte aan flexibiliteit niet zo groot is als gedacht. En vraag vooral ook door naar de (technologische) groeipaden van de leverancier en maak daar zo nodig afspraken over, zodat dit op een beheersbare wijze plaats kan vinden.”

Het volledige artikel is te lezen op de site van Mitopics

Scroll naar boven