blockchain

Stemmen via blockchain straks realiteit in Zuid-Korea

Zuid-Korea gaat proeven doen met blockchain bij het online stemsysteem K-voting om een veilige online omgeving voor het uitbrengen van stemmen te realiseren. Dit kondigde de Koreaanse National Election Commission (NEC) eind november aan.

De NEC start deze maand met de proef in samenwerking met het Koreaanse ministerie van Wetenschap en ICT. Het huidige online stemsysteem, K-voting, wordt door zo’n 5,64 miljoen Koreanen gebruikt. Zuid-Korea maakt zich zorgen over de kwetsbaarheid en is bang voor hackaanvallen en verkiezingsfraude. Het gebruik van blockchaintechnologie moet die zorgen grotendeels wegnemen en de veiligheid en betrouwbaarheid van de online stemdienst moeten verbeteren.

Het ministerie van Wetenschap en ICT verwacht dat het op blockchain gebaseerde stemsysteem de betrouwbaarheid van stemmen zal verbeteren. Het ministerie blijft de toepassing van blockchaintechnologie verder ondersteunen om het gebruik ervan op gebieden die betrouwbaarheid vereisen te stimuleren.
De proef wordt gedaan bij een online enquête van de Seoul National University’s Blockchain Society. Mocht deze goed verlopen kan blockchain geïntegreerd worden in het huidige K-voting en daarmee hoopt de NEC een basis te creëren voor toekomstige online stemsystemen.

In tegenstelling tot de positieve verwachtingen van Zuid-Korea gaven onderzoekers van het Initiative for CryptoCurrencies and Contracts (IC3) vorige maand aan dat het stemmen via internet niet beter of veiliger zal worden met behulp van blockchain.

Scroll naar boven