nieuws-internationaal-selectie-E-proQure

(Inter)nationaal nieuws oktober 2019

De kennispartners van E-proQure selecteren maandelijks een aantal nieuwsberichten over ontwikkelingen en blogs in de Benelux en in het buitenland. In oktober 2019 kwamen we de volgende interessante (inter)nationale nieuwsberichten tegen.

Nieuws in de Benelux

  • Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vindt dat de overheid moet kunnen ingrijpen bij bedrijven die hun digitale veiligheid niet op orde hebben. Dit stelt hij naar aanleiding van een onderzoek van de Volkskrant, waaruit is gebleken dat veel bedrijven maandenlang een kwetsbaarheid niet hadden verholpen. De auteur vraagt zich terecht af of de minister ook iets gaat doen met die bedrijven die deze cyber defense wel succesvol op de agenda zetten. Het volledige artikel kun je hier lezen.
  • Hoe Mc Donalds digitale disruptie weerstaat: Veel CEO’s zijn tegenwoordig bang om ge-Ubered te worden. CIO’s worden door hun CEO’s aangespoord om nieuwe digitale producten en diensten te ontwikkelen. Ook de foodmarkt kwam zwaar onder druk te staan als gevolg van digitale ontwikkelingen. Fast-food keten Mc Donalds onderging een digitale make-over. Lees hier over hun aanpak;
  • De Universiteit Twente (UT) haalt twee Erasmus+ inkoopprojecten binnen: Beide projecten zijn opvolgers van het Project PERFECT (2015-2018). Bij de projecten gaat het om de ontwikkeling van een lesprogramma met serious games en studentgerichte lesvormen op het gebied van Industrie 4.0 en circulariteit. Hierbij werkt de UT samen met instituten uit andere Europese landen. Project PERSIST (industrie 4.0) concentreert zich op inkoop en supply management in het tijdperk van Industrie 4.0 en internet-of-things. Het draait om de vraag wat de toegevoegde waarde is van de inkoper als machines efficiënt met elkaar communiceren en e-procurement vele operationele taken heeft overgenomen. Het project PERISCOPE (circulariteit) gaat om innovatieve oplossingen in de circulaire economie. Meer informatie over de projecten is hier te vinden.
  • Het aantal met internet verbonden apparaten (in het vervolg: Internet-of-Things of IoT) groeit enorm snel. Essentieel is dat de producten veilig zijn en vertrouwd kunnen worden gebruikt. In een voortgangsbrief over de Roadmap Digitaal Veilige Hard- en Software van Mona Keijzer staat dat metingen worden verricht naar besmette IoT -apparaten. Fabrikanten van slimme apparaten en consumenten worden actief geinformeerd hoe dit op te schonen. Het volledige artikel is hier te vinden.

Internationaal nieuws

  • Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken in Duitsland is van plan minder afhankelijk van specifieke IT-leveranciers te worden, met name van Microsoft. De Duitse overheid heeft daarom strategisch onderzoek laten uitvoeren door PwC, waarbij ingeschat wordt dat circa 96% van van het computerpark van de Duitse overheid met Windows of Office is uitgerust. Horst Seehofer, De federale minister van Binnenlandse Zaken voor Duitsland, stelt dat de organisatie zijn digitale soevereiniteit te willen waarborgen en versterken door de afhankelijkheid van individuele IT-leveranciers te verminderen. Ook worden alternatieve programma’s overwogen om bepaalde software te vervangen, dit in nauwe coördinatie met andere EU-landen.” Vraag is in hoeverre de alternatieve programma’s realistisch en haalbaar zijn. Lees het volledige artikel hier.
Scroll naar boven