PERFECT

PERFECT studies: belangrijk voor inkoper en inkooponderwijs

De afgelopen drie jaar heeft de TU Twente samen met vier andere Europese universiteiten onderzoek gedaan om te komen tot een Europees Bachelor en Master curriculum voor Purchasing and Supply Management (PSM). De tot nu toe gepubliceerde resultaten mogen er zijn. Ze kunnen door inkopers worden gebruikt voor persoonlijke ontwikkeling en voor het bouwen van toekomstgericht inkooponderwijs. Voor E-proQure is het vooral spannend of en hoe digitalisering van PSM een plaats krijgt in dit curriculum en hoe het wordt uitgewerkt? Inmiddels kennen we de resultaten. Wij zijn enthousiast en leggen graag uit waarom.

Het PERFECT(E) project

Purchasing Education and Research for European Competence Transfer is de volledige titel van het project, waarvan de naam werd afgekort tot PERFECT. Het ambitieniveau is hoog: bouw een Europees PSM-curriculum voor het hoger onderwijs, zodat organisaties die op zoek zijn naar studenten (de PSM-talenten) weten waar ze deze kunnen vinden. Maar ook dat studenten die zich willen ontwikkelen tot PSM Professional weten uit welke opleidingen ze kunnen kiezen. Voor de uitvoering werden de volgende stappen gezet:

  1. Er werd op basis van literatuur en best practices een model gebouwd met daarin de vaardigheden voor PSM Professionals.
  2. Bedrijven en instellingen werden in een enquête gevraagd aan te geven welke vaardigheden en competenties in PSM belangrijk zijn om een organisatie succesvol te maken en het werk effectief en efficiënt uit te kunnen voeren.
  3. Er werd een Europees PSM-curriculum ontwikkeld.
  4. De resultaten worden breed gedeeld. Er wordt een Massive Open Online Course (MOOC) ontwikkeld waarin studenten kennis maken met de basis van PSM. Ook wordt er een assessment-tool ontwikkeld voor zelfevaluatie door inkopers.

In de eerste twee stappen van het project ontstond een lijst met 120 vaardigheden en competenties. Deze zijn als basis gebruikt voor het curriculum dat is gebouwd.

Het belang van digitalisering en het gebruik van technologie

De onderzoekers kwamen met vijf hoofdconclusies. Een van deze hoofdconclusies was het grote belang van digitalisering en het gebruik van technologie. Technology wordt steeds belangrijker om de organisatiefunctie PSM goed te kunnen vormgeven en uitvoeren. E-procurement technologie competenties staat dan ook op nummer twee als het gaat om top tien toekomstige competenties van PSM Professionals, zo meldden we al in in de E-proQure nieuwsbrief. Maar technologie is ook belangrijk voor de PSM Professional als het gaat om netwerken. Ook in het onderwijs speelt het gebruik van technologie een steeds belangrijker rol door het gebruik van video, webinars, online discussie en simulatie en business games.

Module ‘PSM technology in a digital environment’

In het gebouwde PSM-curriculum krijgt zowel de bachelor als master een module ‘PSM Technology in a digital environment’. De leeruitkomsten geven aan wat studenten die deze module succesvol willen afsluiten, kunnen. Daarom geven ze een goed beeld van de inhoud:

  • Kennis van technologieën, bijbehorende architectuur en software op het gebied van PSM.
  • Vaardigheden die nodig zijn om PSM IT-tools en e-procurement software te kunnen gebruiken.
  • Is in staat om de belangrijke stappen voor de ontwikkeling van een e-procurement strategie te beschrijven en toe te passen.
  • Is in staat om toekomstige trends en IT-innovaties te vertalen naar de impact op PSM en kan de consequenties benoemen.
  • Is in staat om een ontwerp te maken voor data-analyses ten behoeve van effectieve PSM.
  • Is in staat om aan te tonen hoe digitalisering kan leiden tot concurrentievoordeel voor een organisatie.

Het ontwikkelen van het onderwijs, dat gaat leiden tot deze leeruitkomsten, vraagt een grote inspanning. Gezien het belang dat toekomstige werkgevers hechten aan de competenties en vaardigheden van afgestudeerden op het gebied van PSM Technology, moet het snel en goed aangepakt worden.

Inkopers zonder e-procurement competenties ‘out of business’?

Professionals die vandaag werkzaam zijn in een purchasing and supply management functie moeten e-procurement vaardigheden en competenties ontwikkelen. Het is van belang dat u nieuwsgierig bent naar snel elkaar opeenvolgende technologische ontwikkelingen en u zich steeds laat informeren over de actuele stand van zaken. En scholing van digitale vaardigheden is belangrijk voor uw ontwikkeling. Want om de grote invloed van e-procurement technologie voor PSM-resultaten kan niemand meer heen!

E-proQure helpt

Wilt u uw digitale vaardigheden ontwikkelen en up-to-date zijn met betrekking tot inkoopdigitalisering en verandermanagement? Volg dan een van onze workshops en meld je nu aan. Of informeer naar de mogelijkheden van een incompany workshop voor jouw organisatie.

Scroll naar boven