De markt voor e-Tendering software, ook wel e-aanbesteden software genoemd, wordt in Nederland en dan met name in (semi) overheid gedomineerd door een beperkt aantal partijen: TenderNed als nationaal platform, met daarnaast de twee belangrijkste commerciële partijen Negometrix en CTM Solution. De e-Tender en Contractmanagement software van CTM Solution wordt ontwikkeld door EU-Supply, dat het afgelopen jaar is overgenomen door Mercell, Europese leider van e-Tendering en Tender Alert oplossingen (lees hier meer). Het bedrijf is actief in 8 landen in Europa. Naast EU-Supply heeft Mercell recent ook het Deense bedrijf Ethics (eveneens Tendermanagement software en UbudsVagten (Dè aanbestedingskalender in Denemarken) overgenomen. Wij zijn benieuwd wat huidige en potentiële gebruikers van CTM Solution op de Nederlandse markt van de overname gaan merken. Daarover spraken we met Marijn de Leeuw, partner bij CTM Solution.
De beoogde doelstellingen van de EU-Supply overname in 2019, relevant voor gebruikers in de Benelux:
- Versterking van het productaanbod binnen de e-Tendering markt voor zowel inschrijvers als inkopers;
- Uitbouw kennis en expertise door integratie van medewerkers en senior management van EU-Supply;
- Kostensynergieën met het oog op de complementaire aard van de bedrijvigheid en mogelijkheid tot schaalvoordeel;
- Vergroting en verbetering ontwikkelmogelijkheden om daarmee de productinnovatie en nieuwe producten/functionaliteiten te versnellen;
Wat merken gebruikers van de overname door Mercell
De volgende voordelen van de overname zijn volgens Marijn de Leeuw nu al merkbaar voor CTM en haar potentiële en huidige gebruikers:
- Er is meer geld en capaciteit voor ontwikkelmogelijkheden voor productinnovaties en nieuwe producten/functionaliteiten. Zo zijn er nieuwe modules en functionaliteiten ontwikkeld, is de gebruikersvriendelijkheid verbeterd en wordt er gewerkt aan de technische mogelijkheden tot vereenvoudiging en versnelling van integratie.
- Versterking van het productaanbod voor niet alleen inkopers maar ook inschrijvers. Zo levert CTM nu ook premium diensten voor inschrijvende partijen.
Belangrijkste ontwikkelingen gebruikersbehoeften
De behoeften van huidige en potentiële gebruikers van e-Tendering en Contractmanagement software zijn voor CTM Solution bepalend in de ontwikkelingen en prioritering van de productontwikkelingen. Marijn ziet op korte en middellange termijn de volgende ontwikkelingen in de gebruikersbehoeften:
- Meer decentraal gebruik van e-Tendering systemen. Als vervolgstap op de digitalisering van de centrale inkoopfunctie, waar vooral meer en meer geavanceerde functionaliteiten gewenst waren, is het nu vooral belangrijk om eenvoudige gebruiksvriendelijke tenderondersteuning te beiden voor een veel bredere groep incidentele inkopers binnen een veelal gecoördineerde inkooporganisatie.
- Gebruiksvriendelijkheid is meer en meer key, sterk gedreven door de ontwikkelingen op de consumentenmarkt met haar bol.com-ervaringen.
- Een groeiende inkoop van de Wmo-zorg via open house bij overheden, waarbij alle aanbieders worden gecontracteerd die aan de gestelde (kwaliteits)eisen voldoen. Gezien het grote aantal aanbieders, de verschillende productcodes die worden gehanteerd en kortingssoorten is geautomatiseerde ondersteuning van dit proces cruciaal;
- Van leveranciers wordt steeds meer transparantie vereist. Geen maatwerk per klant met een ondoorzichtige prijsopbouw, maar een helder en transparant prijsmodel.
- Wettelijke vereisten vanuit, onder andere de AVG, die meer eisen aan e-Tendering systemen stellen.
De 5 belangrijkste ontwikkelingen in het productaanbod CTM
De vijf belangrijkste ontwikkelingen die CTM in haar aanbod heeft doorgevoerd en volgens Marijn de Leeuw nu al merkbaar zijn voor gebruikers:
- Toename gebruiksvriendelijkheid: door decentralisatie van de inkoopfunctie zijn er ook gebruikers die slechts een- of tweemaal per jaar een tender uitzetten. Voor deze groep wordt het werken met een tendersysteem schaalbaar en steeds makkelijker, waar dat vroeger voorbehouden was aan een centrale inkoopafdeling.
- Transparantie in prijzen: de prijzen zijn transparant op de website opgenomen en inzichtelijk, en schaalbaar naar mate van gebruik en type gebruiker.
- Integratiemogelijkheden: Door toepassing van RPA wordt een koppeling gemaakt tussen systemen, en zo worden kosten en doorlooptijd van interfacing verlaagd. CTM ziet dit nog niet als de eindoplossing, maar wel als een tussenoplossing om bijv. een koppeling te maken met een archiefsysteem. Zo is CTM geïntegreerd met Signicad, waardoor via het systeem een gecertificeerde handtekening mogelijk is in plaats van een natte handtekening. Ook is de UEA geïntegreerd met eCertis en in 8 talen beschikbaar, waardoor de mogelijkheid voor buitenlandse partijen om in te schrijven zijn toegenomen.
- Nieuwe modules : Er heeft een uitbreiding plaatsgevonden met nieuwe modules zoals de module Open House en de AVG module. De AVG-module is een tool waarbij van een aanbesteding alle relevante persoonlijke data (bijv. CV’s bij inhuurtender) op een gestructureerde wijze worden verwijderd, inclusief logging van de verwijderde data. Premium diensten inschrijvers: CTM levert sinds kort ook premium diensten voor inschrijvende partijen.
Conclusie
De gevolgen van de overname zijn dat er nieuwe modules en functionaliteiten worden ontwikkeld, de gebruikersvriendelijkheid wordt verbeterd en daarnaast wordt er gewerkt aan de verbetering van de technologische mogelijkheden. Daarmee geeft CTM Solution aan belangrijke stappen te hebben gezet om aan te sluiten bij de huidige behoeften van potentiële en huidige gebruikers van e-Tendering software. Daarnaast hebben zij voor de markt van inschrijvende partijen hun productaanbod verbreed.
Daarmee blijft er in ieder geval wat te kiezen voor gebruikers van e-Tendering software. Ondanks dat deze markt door slechts enkele partijen wordt beheerst.