Binnen steeds meer organisaties groeit het besef dat internettechnologie een belangrijk middel is om organisatiedoelstellingen te bereiken. In verschillende inkoopprocessen wordt internettechnologie al ingezet. Het is dus een kwestie van tijd voordat binnen jouw organisatie E-procurement – het ondersteunen van inkoopprocessen door internettechnologie – wordt toegepast.
Actuele marktinformatie over de belangrijkste aanbieders, toepassingen & trends en ontwikkelingen op het gebied van E-procurement software zijn hierbij cruciaal. Dit om adequaat te reageren op de markt en daarmee koploper in jouw branche te worden of te blijven. Reden voor E-proQure om in 2012 te starten met de eerste editie van het marktonderzoek naar E-procurement software in de Benelux.
Eisen en wensen aan een E-procurement systeem
Ben je op zoek naar een E-procurement systeem? Ieder systeem kent zijn eigen mogelijkheden. Het is niet altijd eenvoudig inzicht te krijgen in de functionaliteiten van deze systemen. Maar ook de niet-functionele eisen zoals toekomstvisie van de leverancier op productontwikkeling en marktontwikkelingen worden steeds belangrijker. Wij merken daardoor dat de keuze van het juiste systeem er niet eenvoudiger op wordt.
Maar waar letten we dan op? Wat bepaalt of een systeem wel of niet geschikt is om een organisatie te ondersteunen? En verschilt dit nog per branche?
Elk systeem heeft sterke en zwakke punten, maar ook prijs, licentiemodel, service en onderhoud spelen een cruciale rol bij de keuze voor een E-procurement systeem. Uit ons onderzoek blijkt dat steeds meer systemen een cloud variant aanbieden.
Daarnaast blijkt voor veel organisaties de specifieke branche, grootte, inrichting van de inkoopfunctie, de inkoopprocessen (veel inkoopfunctionaliteit is procesgedreven) en aanwezige systemen ook een bepalende factor voor de keuze voor een inkoopsysteem.
Onderzoek bevat handvaten voor bepalen geschiktheid E-procurement systemen
De scope van het E-procurement onderzoek bevat nationale en internationale inkoopsoftware aanbieders in de Benelux, gericht op het geheel aan functionaliteiten maar ook delen daarvan. Het onderzoek biedt per leverancier naast de functionele eisen ook inzicht in de niet-functionele eisen. Daarom zijn per leverancier vragen opgenomen over onder andere de organisatie, service en onderhoud, visie op de markt, licentiemodel, wijze waarop software wordt aangeboden en de koppelingen met andere systemen.
Op basis van inkoopvolume, branche en gewenste functionaliteiten kan de klant een shortlist samenstellen van inkoopsoftware leveranciers. Het onderzoek naar E-procurement software bevat geen oordeel over de geschiktheid van een systeem voor de organisatie, maar biedt handvaten voor het bepalen van de geschiktheid van een E-procurement systeem voor uw organisatie.
Wil je meer weten over de Marktverkenning e-Procurement systemen ? Meld je dan aan voor het E-proQure E-zine en blijf op de hoogte van actuele ontwikkelingen.