Hoofdkantoor Exact Delft

Techfonds Silver Lake neemt minderheidsbelang in Exact

Het Amerikaanse techfonds Silver Lake neemt een minderheidsbelang in de Nederlandse softwarebouwer Exact. Silver Lake zal de transactie, mits voldaan aan de voorwaarden en goedkeuring van regelgevende instanties, in het derde kwartaal afronden. Het merendeel van de aandelen blijft in handen van de Amerikaanse investeerder KKR. KKR is sinds 2019 grootaandeelhouder van Exact. Silver Lake beschikt naar eigen zeggen over $83 mrd aan beheerd en toegezegd kapitaal en nam de afgelopen jaren belangen in bedrijven als Airbnb, Expedia Group en het Zweedse fintech-bedrijf Klarna.

Exact is hard gegroeid sinds 1984

Exact is sinds zijn oprichting in 1984 hard gegroeid. Het afgelopen jaar kwam deze groei, onder andere door verschillende overnames, in een versnelling terecht. Eind 2020 nam Exact de bedrijfssoftware van Unit4 over. Inmiddels zijn de op Nederland gerichte pakketten van Unit4 omgedoopt naar Accountancy Gemak en Software Gemak. Zoals de naam al aangeeft is Accountancy Gemak software voor accountants en administratiekantoren. Software Gemak verzorgt aan de andere kant slimme software oplossingen voor mkb’ers en de grootzakelijke markt. Na de overname van Unit4, kocht Exact ook het Belgische bedrijf Officient. Met de software van Officient kunnen mkb’ers hun medewerkersadministratie beheren.

Exact staat bekend als de Nederlandse marktleider in boekhoudsoftware en is onder andere ook in België actief. Ondanks zijn positie als marktleider moet Exact rekening houden met honderden concurrenten. Zo is het Noorse softwarehuis Visma snel aan het groeien en doet het bedrijf aan de lopende band overnames.

Overname luidt een nieuwe fase in

In een persbericht meldt de huidige Britse eigenaar (KKR) ‘verheugd’ te zijn met het aan boord halen van Silver Lake als mede-investeerder in Exact. ‘We denken dat de ervaring van Silver Lake zal bijdragen aan de groei en ambitieuze expansiestrategie van Exact’, aldus KKR. Exact heeft een ambitieus groeiplan om binnen de Benelux topspeler te worden op de gefragmenteerde markt voor erp-software.

Volgens  Exact-ceo Paul Ramakers leidt de investering van Silver Lake het softwarebedrijf een nieuwe fase in. ‘We gaan aan een boeiend groeitraject beginnen en kijken ernaar uit om gebruik te maken van Silver Lake’s softwaredomeinexpertise en uitgebreide industrienetwerk.’

Scroll naar boven