Visma Groep groeit door overnames en cloud

Visma groeit door Cloud en Overnames tot €19 miljard

Visma maakte in 2023 een indrukwekkende groei door, blijkt uit het jaarverslag dat vorige week is gepubliceerd. Omzet, winst en aantal gebruikers namen fors toe en de saas- en cloudproducten zijn verder ingeburgerd bij Visma’s klanten. Volgens het Noorse bedrijf tonen de resultaten dat zijn strategie vruchten afwerpt. Er is een sterke focus op de cloud en een actieve overnamestrategie.
Na een periode van aanzienlijke internationale expansie is de groep momenteel aanwezig in 28 landen met meer dan 15.000 werknemers. Visma omschrijft zichzelf – als leverancier van cloud-boekhoud- en erp-oplossingen – vandaag als het grootste particuliere softwarebedrijf in Europa. België en Nederland vormen voor Visma de belangrijkste afzetmarkten.

Visma omzet groeit

De omzet van de Visma Group groeide in 2023 met 16,3 procent tot bijna 2,4 miljard euro, terwijl het brutobedrijfsresultaat (ebitda) 20 procent steeg tot 705 miljoen euro. Er zijn tegenwoordig ruim 1,7 miljoen gebruikers van Visma’s bedrijfssoftware, een vijfde meer dan een jaar eerder. Het aantal werknemers steeg tot 15.107, bijna negen procent meer dan in 2022. Ruim 86 procent van de omzet vindt zijn oorsprong in de cloud.

In de Benelux boekte Visma over 2023 een omzet van 550 miljoen euro, bijna 18 procent meer dan in het jaar ervoor. De markt in België, Nederland en Luxemburg is goed voor 23 procent van de totale omzet van het Noorse concern. Alleen Noorwegen is voor Visma een grotere markt: daar wordt 26,5 procent van de totale omzet gegenereerd. Het bedrijf deelt geen winstuitsplitsing naar regio.

Groei en overnames in Nederland

In onze regio wist Visma zijn positie te versterken door organische groei en strategische overnames. De Noorse softwaregroep deed die de laatste vijf jaar al meer dan vijftig overnames in de Benelux. Zo nam het bedrijf in Nederland afgelopen jaar onder meer ZorgDomein over, het bedrijf achter het gelijknamige zorgplatform dat door duizenden zorgprofessionals en instellingen wordt gebruikt. Voor de Noren betekent deze overname de entree in de Nederlandse markt voor publieke gezondheidssoftware.

Vorig jaar werden bovendien het Blaricumse ScanGo en het Eefdese ValidSign ingelijfd. ScanGo is een bedrijf dat clouddiensten en scanvoertuigen levert voor beheer en handhaving van parkeren in openbare ruimtes en naleving van milieuzones. Het wordt een zelfstandige productlijn binnen Visma iAsset, een leverancier van assetmanagementsystemen. ValidSign is in Nederland en België actief op het gebied van digitaal ondertekenen en blijft onder de eigen naam en met het huidige team opereren als zelfstandig, onafhankelijk onderdeel binnen Visma Group.

Groei en overnames in België

In België markeerde de overname van Silverfin, een aanbieder van cloudgebaseerde financiële rapportage- en analyse software, in september een belangrijke uitbreiding van Visma’s portfolio. Het versterkt zijn positie op de markt voor cloudgebaseerde financiële oplossingen en onderstreept het streven naar innovatie en de ontwikkeling van lokaal talent. Eind 2023 nam Visma ook Accountants Academy over, een jong bedrijf uit Gent dat accountants een online LMS (Learning Management System) biedt, inclusief het bijhouden van (ITAA) geaccrediteerde punten. Kort voordien viel bovendien Syntegro ten prooi aan de Noren. Syntegro is een Belgisch hr-techbedrijf dat richt zich op workforce-managementsoftware.

Financiering van de groei

Visma heeft ongeveer twintig nieuwe investeerders als aandeelhouder verwelkomen, waaronder Altaroc, Jane Street, NPS en NYC Retirement System. Goed voor ruim één miljard euro aan aandeleninvesteringen. Bovendien is er een netto nieuwe investering van ongeveer drie miljard euro van bestaande aandeelhouders, waaronder Hg, die een meerderheidsbelang heeft in het bedrijf. De hele transactie waardeert Visma op negentien miljard euro.

Plannen voor 2024

Voor de komende tijd heeft de Visma Group enkele speerpunten gedefinieerd. Zo gaat het verder investeren in zijn hr- en payroll-oplossingen en wil het de aanwezigheid in de onderwijssector versterken. Om dit te realiseren houden de Noren vast aan hun uitgesproken saas- en cloudstrategie.

Bron: Computable / William Vistering, Diederik Toet

Scroll naar boven