Dag van het Elektronisch Aanbesteden 2014

bannereaanbesteden

Op 25 november 2014 vonden zo’n 120 inkopers en inschrijvers hun weg naar de “Dag van het Elektronisch Aanbesteden”. Dit jaar alweer de derde editie en een bijzondere, ook omdat de organisatie sinds dit jaar in handen is van de NEVI. Daarmee wil  NEVI de geautomatiseerde ondersteuning van inkoopprocessen (e-Procurement) stimuleren, een belangrijke driver voor inkoopprofessionalisering.

De opening werd verricht door dagvoorzitter Ludo Huisman, die memoreerde aan de steekkarretjes met enveloppen met inschrijvingen en de bijeenkomsten met leveranciers.

Vervolgens was het de beurt aan Sander van Sluis, senior beleidsmedewerker bij de Directie Mededinging en Consumenten. Hij gaf aan dat 100% digitaal nu al mogelijk is en maarliefst 50% van de aanbestedingen nu al digitaal verloopt. Daarnaast werden de belangrijkste wijzigingen voor E-aanbesteden als gevolg van de Europese richtlijnen uitgelegd. De invoeringsdatum is 18 april 2016 waarbij er een mogelijkheid voor lidstaten is tot uitstel,  maar dit wordt niet verwacht voor Nederland. Tot slot gaf hij de boodschap mee aan inschrijvers en aanbestedende diensten zich nu al voor te bereiden op E-aanbesteden door nu van start te gaan, de organisatie hierop in te richten en intern draagvlak te creëren voor het project.

Tijdens de daarop volgende plenaire sessie benadrukten Gert Walhof (Lectoraat Inkoopmanagement Hanzehogeschool Groningen) en Antoinette Vriend (E-proQure) met name de voordelen van E-aanbesteden, dit mede op basis van het door hen uitgevoerde onderzoek “E-aanbesteden in Nederland, de tijd dringt” . Zij namen de deelnemers mee op een E-aanbesteden reis waarin het waarom, de koers/bestemming, de sponsor, de bemanning en de gevaren werden besproken. Ook lieten zij de toeschouwers een breder perspectief op E-procurement zien door de koppeling te leggen met digitalisering van wandere inkoopprocessen waaronder E-Contractmanagement en Purchase-to-Pay. Ook kwam de menselijke kant van invoeren van E-aanbesteden nadrukkelijk aan de orde zoals de rol van de sponsor, de stakeholders en hun invloed, het belang van een goede business case en het omgaan met de menselijke weerstanden gedurende een traject. Op volle kracht vooruit in gefaseerde stapjes was dan ook de boodschap die de deelnemers werd meegegeven.

Tijdens diverse workshops werden een aantal praktijkcases van onder andere de gemeente Breda, Arnhem, het Inkoopsamenwerkingsverband Midden-Nederland en het Ministerie van Defensie behandeld.

Interessant was ook de workshop van inschrijver Tempo Team over voordelen en verbeterpunten op het gebied van E-aanbesteden. Voor de landelijke en steeds meer voor het landelijk en regionaal werkende MKB is het inschrijven op aanbestedingen een volwaardig aandachtsgebied die een professionele inrichting van de verkooporganisatie vereist. Gezien het inkoopvolume van de aanbestedende diensten  en de toegenomen aandacht van aanbestedende diensten voor het MKB biedt een professionele inrichting van de verkooporganisatie en een planmatige aanpak een goede basis voor succesvolle inschrijvingen op aanbestedingen.

De dag werd tot slot afgesloten met een sprankelende snelle presentatie van Martijn Aslander, lifehacker, connector en resourcerer. Zijn missie is om mensen en organisaties te helpen meer uit de netwerk- en informatiesamenleving te halen.  Voor de 2/3 van de aanbestedende diensten, die nog voor de startstreep staat met E-aanbesteden en daarmee de digitale weg, is deze missie naar mijn mening geslaagd. Ik verwacht dan ook begin 2015 een inhaalslag met E-aanbesteden, op volle kracht vooruit dan maar !

Lees hier meer over de Dag van het Elektronisch Aanbesteden 2012 en 2013.

E-proqure helpt

Ben je werkzaam als inkoper, jurist, financieel of ict professional binnen de overheid en wil je inkoopdigitalisering binnen jouw organisatie succesvol laten verlopen? Meld je dan aan voor de workshop e-Procurement binnen de publieke sector of de workshop Verandermanagement. Of informeer naar de incompany workshops door een mail te zenden naar info@e-proqure.nl en wij nemen contact met je op.

Scroll naar boven