Negometrix Source-to-Contract voor e-Aanbesteden en meer.

Negometrix overgenomen door Mercell

Mercell, Europese leider van e-Tendering en Tender Alert oplossingen, heeft op 11 februari jl. bekendgemaakt dat zij Negometrix heeft overgenomen. In mei 2019 nam Mercell EU-Supply, partner van CTM Solution, over (zie leveranciersnieuws) en in november 2020 Visma Commerce (zie link), marktleider op het gebied van publieke inkoopinformatie van monitoring software..

Mercell Holding AS (MRCL-ME) maakt vandaag bekend 100% van de aandelen van het toonaangevende Nederlandse e-procurement bedrijf Negometrix BV te verwerven voor EUR 27 miljoen op cash-and-debt free basis. Negometrix is ​Nederlandse aanbieder van e-procurement en contract-management software in Nederland en Bulgarije, met vaste voet aan de grond in de opkomende Amerikaanse markt. In 2020 had Negometrix een omzet van circa EUR 6 miljoen, waarvan meer dan 90% recurring.

Met een focus op inkoop heeft Negometrix een zeer sterke positie opgebouwd in Nederland; Negometrix wordt gebruikt in ongeveer 33% van alle aanbestedingen in de publieke sector. Het bedrijf startte in 2018 ook in de VS, met oprichter Jan Siderius aan het hoofd van de organisatie in New York. Inmiddels heeft Negometrix 80 medewerkers, waarvan 34 op het hoofdkantoor in Utrecht, 33 bij de technologie hub in Sofia, Bulgarije, en 13 in de VS. Na de transactie heeft Mercell circa 500 werknemers en een klantenbestand van ongeveer 29.000 klanten in 15 landen.

Volgende stap op weg naar marktleider e-procurement en contractmanagement

De overname van Negometrix is voor Mercell een volgende stap op e-procurement en contractmanagement marktleider te worden. Mercell heeft na de overname circa vijfhonderd werknemers en een klantenbestand van ongeveer 29.000 klanten in vijftien landen. In 2020 nam Mercell Visma Commerce al over.

Door de inzet van Mercell’s brede productportfolio krijgt marktleider Negometrix meer kansen om uit te breiden met operationele inkoop software en oplossingen voor leveranciers.

“Dit is weer een belangrijke stap in het realiseren van onze strategische ambitie om een ​​leidende positie op te bouwen op de Europese markt voor e-procurement en contractmanagement. De overname opent ook de deur naar de potentieel aantrekkelijke Amerikaanse markt. We krijgen toegang tot een zeer bekwaam ontwikkelteam in Bulgarije dat in de toekomst zal bijdragen aan onze technologische mogelijkheden. Tegelijkertijd zien we kansen om het aanbod van Negometrix te verrijken met onze oplossingen voor leveranciers en voor de “post-award” markt”, zegt Mercell CEO Terje Wibe.

“Mercell is in staat om de rol op zich te nemen van een Europese consolidator. We zijn enthousiast om hiervan deel uit te maken. We zijn verheugd onze krachten te bundelen met onze nieuwe Mercell collega’s en samen de meest gebruiksvriendelijke software in de markt aan te bieden. Wij geloven in de ambities van Mercell als Europees marktleider en het potentieel op de Amerikaanse markt,” zegt CEO Sander de Vocht van Negometrix.

Wat betekent dit voor CTM Solution en Negometrix?

Met de overnames van CTM-Solution en Negometrix is het de vraag wat Mercell gaat doen met beide formules op de Nederlandse markt. Beide commerciële platformen zijn gezamenlijk nu marktleider op de markt voor Aanbestedingssoftware. Circa 60% van alle gepubliceerde aanbestedingen verlopen via deze platforms. Vooralsnog zullen CEO Sander de Vocht en oprichter Jan Siderius hun positie binnen Negometrix voortzetten. Wij zijn benieuwd wat de strategie van Mercell specifiek gaat betekenen voor de (nu nog separaat aangeboden) platformen van CTM Solution en Negometrix. Wij verwachten de komende maanden hierover meer leveranciersnieuws.

Over Mercell

Mercell is de afgelopen jaren, door een sterke organische groei gecombineerd met een reeks overnames in Scandinavië, uitgegroeid tot een toonaangevende Europese aanbieder van publieke e-aanbestedingsdiensten. Het tweezijdige Mercell SaaS-platform is gericht op inkopers en leveranciers. Met oplossingen die ervoor zorgen dat publieke inkopers voldoen aan de EU-regelgeving en dat de leveranciers hierop kunnen reageren. In 2020 breidde Mercell haar portfolio e-procurement oplossingen aanzienlijk uit. Inclusief de overname van Visma Commerce had het bedrijf aan het einde van het derde kwartaal van 2020 een ARR van 534 miljoen NOK. De overname van Negometrix betekent een volgende stap in de strategische ambitie om e-procurement en contractmanagement marktleider te worden.

In mei 2019 nam Mercell EU-Supply, partner van CTM Solution, over. CTM Solution is gevestigd in Amsterdam. Zij verzorgt als distributeur van CTM de implementaties, trainingen, klantspecifieke configuraties, lokaal beheer en support. De software van CTM-Solution wordt al sinds 1999 ontwikkeld door EU-Supply.

Scroll naar boven