e-procurement business case

E-procurement business case (1): dé cruciale stap bij selectie en implementatie!

Van alle ICT-projecten bereikt 70% niet de gewenste doelen ,omdat doelstellingen, risico’s en randvoorwaarden onvoldoende zijn vastgesteld. Door deze afgewogen binnen een e-procurement business case te integreren, wordt de basis gelegd voor een succesvol e-procurement project. Zeker in economisch uitdagende tijden is mislukking geen optie. In een serie blogs vertel ik je over mijn ervaringen en aanpak bij het opstellen van een e-procurement business case (deel 1 t/m 4): de cruciale stap bij selectie en implementatie.

1. Maak de juiste keuzes bij het opstellen van jouw e-procurement business case!

Een business case is een actueel plan van aanpak waarin de doelstellingen en randvoorwaarden voor de selectie, implementatie, het gebruik en onderhoud en de vervanging van een systeem vastgelegd zijn. Voor aanvang van een e-procurement project is het maken van de juiste keuzes niet alleen het belangrijkst maar vaak ook het moeilijkst.Maak de juiste keuzes bij het opstellen van jouw e-procurement business case

Bijvoorbeeld:

 • Wie worden er betrokken bij het project (besluitvorming/expertise)?
 • Welke processen en activiteiten vallen binnen de scope (multidisciplinair)?
 • Welke scenario’s worden uitgewerkt (ongewijzigd beleid versus alternatieven?
 • Welke project- en verandermanagement methode worden gehanteerd ?

De juiste keuzes leiden tot een e-procurement project met SMART-doelstellingen die nagestreefd en ondersteund worden door betrokken management. Voorzien van heldere mijlpalen en een transparante planning en voortgang. Met daarin risico’s (weerstanden, externe afhankelijkheden) die adequaat worden beheerst. De e-procurement business case vormt daarmee een stuurmechanisme voor de uitvoering van het gehele project.

Meer weten over het opstellen van een succesvol e-procurement traject?

Lees meer over het opstellen van een succesvolle e-procurement business case in deel 2, deel 3, en deel 4.

Leer meer over onze e-Procurement workshops waarin wij je helpen om zelf een succesvolle business case voor inkoopdigitalisering op te stellen.

7 reacties op “E-procurement business case (1): dé cruciale stap bij selectie en implementatie!”

 1. Thank you for the compliments. You can give something back in sharing your experience and questions in making your e-procurement Business Case so you can also share your ideas and experiences.

 2. Beste,
  Er is heel wat onderzoek gedaan naar de resultaten van met name ICT projecten. Dus die conclusie is gerechtvaardigd. Over de mogelijke oplossingen verschillen uiteraard de meningen. In het artikel geef ik vanuit mijn jarenlange ervaring en visie aan welke elementen leiden tot aanzienlijke verhoging van het succes van de ICT projecten, dus ook e-procurement projecten. Voor onderzoek naar verandermanagement wereldwijd heb ik als bron http://www.prosci.com gebruikt. Wil je meer weten dan kun je contact opnemen via info@e-proqure.nl

 3. Beste Vicky e.a.,

  Bedankt voor alle complimenten, goed om te horen dat de artikelen van waarde zijn voor jullie. Mochten jullie zelf specifieke e-procurement onderwerpen hebben, dan hoor ik dat graag.
  Leuk om te zien dat de onderwerpen ook via google translate in het buitenland worden gelezen.
  Hartelijke groeten,
  Antoinette

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top
X